Кинези дочекали годину Пијетла

Јасмина Перишић
Кинези дочекали годину Пијетла

Бањалука - Наступом омладинског умјетничког ансамбла "Сечуан" у Културном центру Бански двор, спектакуларним ватрометом, те коктелом за званице свечано је обиљежена Кинеска нова година, којом су Кинези ушли у годину Пијетла.

Званице и пролазници који су се у четвртак увече затекли на платоу испред Банског двора одушевио је вишеминутни ватромет, а Концертна дворана у којој су присутни уживали у перформансу кинеског ансамбла, била је испуњена до посљедњег мјеста.

Перформанси, плесне тачке, традиционални кинески инструменти, маске и костими, пренијели су дјелић атмосфере са Далеког истока, у којој су осим амбасадора Кине у БиХ Чен Бо уживали и предсједник Српске Милорад Додик, бројни министри у Влади РС, као и остале званице из културног и јавног живота Српске.

- Задовољство ми је што празничну радост могу да подијелим  са народима у Републици Српској и БиХ. Надам се да ће наша економска сарадња бити интензивирана и добра, као и приликом изградње Термоелектране "Станари" - рекла је Чен Бо и захвалила предсједнику и Влади РС на подршци.

Додик је свим грађанима Кине пожелио срећну Нову годину са жељом да Кина настави са досадашњим развојем.

- Драго ми је што смо упознали дио кинеске културе и што је мој кабинет помогао организацију овакве приредбе. Привредна и културна сарадња Српске и Кине је веома добра. Вјерујем да ћемо у наредној школској години у нашим школама и на универзитетима имати предмет и катедре за изучавање кинеског језика - казао је Додик.

Датум почетка Кинеске нове године другачији је сваке године и варира према грегоријанском календару. Обично пада између 21. јануара и 20. фебруара. Славље завршава 15. дан, након почетка кинеске године, када је фестивал свјетиљки.

Ово је први пут да се у РС обиљежава Кинеска нова година, а организовали су је Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС и Кинеска амбасада у БиХ.

Зодијак

Док је западњачки зодијак подијељен на 12 мјесеци кинески је подијељен на 12 година. Тако се свака година повезује са одређеном животињом: пацов, во, тигар, зец, змај, змија, коњ, овца, мајмун, пијетао, пас и свиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана