Кестен најслађи када га једу заљубљени

Бранкица Смиљанић
Кестен најслађи када га једу заљубљени

Бањалука - Мирис печеног кестена почео је ових дана да се шири градским алејама и улицама привлачећи љубитеље ове посластице.

Љубитеља ове посластице је све више на продајним штандовима. Продавци задовољно трљају руке због продаје и истичу да је кестен најслађи када га једу заљубљени.

Некако непримјетно печени кукуруз, који је доскоро продаван на неколико локација у граду, замијењен је првим препознатљивим симболом јесени. 

На једном од штандова мајстор за печење кестења Никола Чепрња вјешто барата роштиљским казаном пуним кестења. 

- Народ се пожелио кестења, па је сезона добро почела. Продаја иде солидно. Килограм печеног кестена кошта 15 КМ. Некоме је то пуно, некоме није и свако купује колико жели. Цијене су на нивоу прошлогодишњих. Колеге које раде са мном и ја задовољни смо што смо се прихватили посла који волимо, са свим његовим врлинама и манама попут гаравих руку, мириса дима... Важно је да купцима угодимо - прича Чепрња.

Његов колега Петар Смољановић прича да је рецепт за добар кестен да се пече шест минута, а да су два минута потребна да се огули.

- Треба и добра ватра. Очекујемо да продаја ове године буде велика. Сезона је почела и мени неће бити тешко да печем. Радим за џепарац који ми много значи ми јер сам студент - рекао је Смољановић.

И Милан Бањац вјешто барата казаном пуним кестења.

- Сезона траје од септембра до децембра. Уживам да печем кестење, посебно кад је хладно вријеме.  Ватра и врућ кестен грију док около зима стеже. Осјећај топлине и сласног залогаја привлачи доста парова да га купују. Чини ми се да је кестен најслађи када га једу заљубљени - казао је Бањац.

Бањалучанин Илија Грбић је купио пола килограма кестена.

- Уживам да их једем. Током шетње купим кестење и уживам. Нема ништа љепше у јесење дане - рекао је Грбић.

За Алму Рамић кестен, и питом и дивљи, симбол је града.

- Често почастим своје најмилије и себе овом посластицом. Волим да направим и кестен-пире јер знам да то воле, а мени је драго да им направим - рекла је Рамића.

Откуп

Кестењар Милан Чепрња истиче да кестење откупљују и од људи који га сакупљају по шумама у околини града.

- Најчешће су то пензионери или људи слабијег имовног стања. Откупимо од њих оно што су сакупили и на тај начин помажемо им да поправе кућни буџет. Наравно, роба мора да буде квалитетна. Спојимо угодно с корисним - казао је Чепрња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана