Kazne za decibele poslije praznika

Vesna Popović
Kazne za decibele poslije praznika

Banjalukaa - Uvođenje pravila kojima su gradske vlasti htjele stati u kraj prekomjernoj buci iz ugostiteljskih objekata i sa koncerata i manifestacija na otvorenom prolongirano je za februar iduće godine.

Odluka o uslovima i načinu održavanja javnih manifestacija, te korišćenju audio i video-pomagala i izvođenju muzike uživo u objektima i izvan njih koja je trebalo da reguliše tu oblast je povučena sa dnevnog reda jučerašnjeg zasjedanja Skupštine grada zbog dorade.

- Došlo je mnogo prijedloga i primjedbi koji su išli iz jedne krajnosti u drugu. Od onih koji su tražili da sve treba zabraniti, pa do onih koji smatraju da sve treba da bude potpuno liberalno. Međutim, stiglo je i puno konkretnih prijedloga koje treba razmotriti i vidjeti koliko su predviđena pravila adekvatna - rekao je Radojičić.

Objasnio je da će polazna osnova biti mjerenje koje će biti obavljeno od 1. decembra do 15. januara. On je kazao da će Komunalna policija i inspekcija to iskoristiti kao eksperimentalni period u kojem će obaviti mjerenja buke, jer je zbog praznika predviđeno održavanje koncerata i manifestacija.

- Nakon toga ćemo imati referentne podatke koji će pokazati da li su u pravu oni koji kažu da je 40 decibela malo ili oni koji kažu da je to previše. Tek u februaru, s tim rezultatima, mogli bismo očekivati novi prijedlog te odluke - kazao je Radojičić.

Sa dnevnog reda je povučena i odluka kojom je ulica u Novom Boriku trebalo da dobije naziv Bulevar patrijarha Pavla.

- Odluka je povučena jer je bilo primjedaba koje su se odnosile na to zbog čega nije odabrana neka druga ulica u užem gradskom jezgru. U centru sve ulice već imaju nazive, tako da nam na raspolaganju ostaju samo nova naselja. Biće razmotrene i druge lokacije, nakon čega će biti donesena odluka - kazao je Radojičić.

Skupštinska Komisija za mjesne zajednice, nazive ulica i trgova nije ni glasala o tome da li bi ulica u Novom Boriku trebalo da dobije naziv Bulevar patrijarha Pavla. Član te komisije Gordana Lihović objasnila je da su bili u dilemi.

- Želimo dati jednoj ulici ime takve ličnosti, a nismo tržili saglasnost Crkve. Osim toga, tražili smo da se vidi da li ima neki adekvatniji prostor - kazala je Lihovićeva.

Odbornici su razmatrali i četvorogodišnji program razvoja sporta, za koji je Radojičić rekao da predstavlja korak naprijed u toj oblasti.

- Fokusirali smo se na sportsku infrastrukturu koju grad mora da radi, od dvorana, pa do prostora za rekreativce, te na dječji i školski uzrast - naveo je Radojičić.

Odbornik Kluba "Sloboda" Nenad Šibarević smatra da je potrebno akcenat staviti na školski, omladinski i rekreativni sport. Odbornik SNSD-a Marinko Umičević kazao je da ovaj program ima mnogo nedostataka, te da je u njemu sport za lica sa invaliditetom gurnut na margine.

Vulin i Ninković još u SDS- u

Odbornik SDS-a Predrag Vulin rekao je da je sa stranačkim kolegom Ljubom Ninkovićem formirao odborničku grupu "Narodni odbornici" da bi efikasnije zastupali interese građana, te da to ne znači da su napustili SDS.

- Nećemo se utopiti u jedan od klubova u Skupštini - rekao je Vulin i dodao da, zbog interesa SDS-a, ne želi komentarisati da li će se pridružiti novoformiranoj Narodnoj stranci koju je osnovao bivši funkcioner SDS-a Ognjen Tadić, ali i ističe da će se odazvati na razgovor ako bude pozvan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana