Казне за децибеле послије празника

Весна Поповић
Казне за децибеле послије празника

Бањалукаа - Увођење правила којима су градске власти хтјеле стати у крај прекомјерној буци из угоститељских објеката и са концерата и манифестација на отвореном пролонгирано је за фебруар идуће године.

Одлука о условима и начину одржавања јавних манифестација, те коришћењу аудио и видео-помагала и извођењу музике уживо у објектима и изван њих која је требало да регулише ту област је повучена са дневног реда јучерашњег засједања Скупштине града због дораде.

- Дошло је много приједлога и примједби који су ишли из једне крајности у другу. Од оних који су тражили да све треба забранити, па до оних који сматрају да све треба да буде потпуно либерално. Међутим, стигло је и пуно конкретних приједлога које треба размотрити и видјети колико су предвиђена правила адекватна - рекао је Радојичић.

Објаснио је да ће полазна основа бити мјерење које ће бити обављено од 1. децембра до 15. јануара. Он је казао да ће Комунална полиција и инспекција то искористити као експериментални период у којем ће обавити мјерења буке, јер је због празника предвиђено одржавање концерата и манифестација.

- Након тога ћемо имати референтне податке који ће показати да ли су у праву они који кажу да је 40 децибела мало или они који кажу да је то превише. Тек у фебруару, с тим резултатима, могли бисмо очекивати нови приједлог те одлуке - казао је Радојичић.

Са дневног реда је повучена и одлука којом је улица у Новом Борику требало да добије назив Булевар патријарха Павла.

- Одлука је повучена јер је било примједаба које су се односиле на то због чега није одабрана нека друга улица у ужем градском језгру. У центру све улице већ имају називе, тако да нам на располагању остају само нова насеља. Биће размотрене и друге локације, након чега ће бити донесена одлука - казао је Радојичић.

Скупштинска Комисија за мјесне заједнице, називе улица и тргова није ни гласала о томе да ли би улица у Новом Борику требало да добије назив Булевар патријарха Павла. Члан те комисије Гордана Лиховић објаснила је да су били у дилеми.

- Желимо дати једној улици име такве личности, а нисмо тржили сагласност Цркве. Осим тога, тражили смо да се види да ли има неки адекватнији простор - казала је Лиховићева.

Одборници су разматрали и четворогодишњи програм развоја спорта, за који је Радојичић рекао да представља корак напријед у тој области.

- Фокусирали смо се на спортску инфраструктуру коју град мора да ради, од дворана, па до простора за рекреативце, те на дјечји и школски узраст - навео је Радојичић.

Одборник Клуба "Слобода" Ненад Шибаревић сматра да је потребно акценат ставити на школски, омладински и рекреативни спорт. Одборник СНСД-а Маринко Умичевић казао је да овај програм има много недостатака, те да је у њему спорт за лица са инвалидитетом гурнут на маргине.

Вулин и Нинковић још у СДС- у

Одборник СДС-а Предраг Вулин рекао је да је са страначким колегом Љубом Нинковићем формирао одборничку групу "Народни одборници" да би ефикасније заступали интересе грађана, те да то не значи да су напустили СДС.

- Нећемо се утопити у један од клубова у Скупштини - рекао је Вулин и додао да, због интереса СДС-а, не жели коментарисати да ли ће се придружити новоформираној Народној странци коју је основао бивши функционер СДС-а Огњен Тадић, али и истиче да ће се одазвати на разговор ако буде позван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана