Катанцем завели ред у издавању рачуна

Јасмина Перишић
Катанцем завели ред у издавању рачуна

Бањалука - Појачане контроле издавања фискалних рачуна, које су порески инспектори интензивирали крајем прошле године, дале су резултате па је од почетка године привремено затворено 13 локала, док је само у октобру прошле године катанац био стављен на њих 17.

Како тврде у Пореској управи РС, инспектори су у току ове године контролисали 187 објеката на подручју града.

- Том приликом смо издали 78 прекршајних налога на 50.080 КМ казни. Анализом података који се са фискалних каса прикупљају на серверу Пореске управе утврђен је знатно већи износ пријављеног промета путем фискалних каса у односу на период прије појачаних контрола - рекли су у Пореској управи РС.

Додају да су током прошле године издали 247 прекршајних налога због неиздавања фискалних рачуна, од чега је наплаћено 76.500 КМ.

- Прошле године је привремено затворено 65 локала. Поред забране пословања, изрицали смо и оштре новчане казне. Пореским обвезницима који нису поштовали прописе издавали смо прекршајне налоге на износ од 500 КМ, предузећима 2.000 КМ, а за одговорна лица у тим фирмама 500 КМ - казали су у Пореској управи РС.

Нагласили су да се привремена забрана рада изриче на период од 15 дана.

Предсједник Удружења радника у угоститељству и туризму Жељко Татић истиче да закон треба поштовати и издавати фискалне рачуне.

- Исто тако, сматрам да затварање локала штети и држави и власницима и треба наћи неки компромис - сматра Татић.

Бањалучанин Мирослав Констатиновић тврди да је примијетио да поједини кафићи редовно издају фискалне рачуне иако то раније нису практиковали.

- У једном кафићу у граду у којем годинама пијем кафу од краја прошле године конобари редовно издају рачуне. Никада раније то нису чинили, па се чак и шалимо како необично и формално изгледа када нам конобар донесе рачун - испричао је Констатиновић.

Локали

У Пореској управи су истакли да је због неиздавања фискалних рачуна катанац, између осталих, био стављен на кафиће: "Лорка", "Славија", "МБ", "Емпорио", "Три паприке", "Инат", "Кофи тајм", "Кент"…

- Привремено су били затворени и један ресторан, продавница мобилних телефона, стоматолошка амбуланта и бутик у ужем центру града - казали су у Пореској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана