Katanac na ambulante u Adi i Kuljanima

Vesna Popović
Katanac na ambulante u Adi i Kuljanima

Banjaluka - Ambulante porodične medicine u Kuljanima i Adi će zbog malog broja pacijenata prestati sa radom 1. januara, do kada svi oni koji su tu dolazili ljekaru treba da se preregistruju u druge ambulante.

Odluku o stavljanju katanca donijeli su menadžment Doma zdravlja i Gradska uprava, jer ni poslije više apela za registraciju pacijenata nije povećan njihov broj, koji je mnogo manji od zakonskog minimuma.

Prema posljednjim informacijama, u Adi je registrovano oko 200 pacijenata iako zakon propisuje da ih mora biti najmanje 2.000 da bi ambulanta mogla raditi. Iz Gradske uprave su naveli da će poslije zatvaranja ambulante mještani Ade moći da dobiju zdravstvenu zaštitu u naselju Vrbanja.

Slično je i u Kuljanima, gdje takođe proteklih mjeseci nije znatnije povećan broj registrovanih pacijenata, kojih ima duplo manje nego što je zakonski minimum, odnosno njih oko 1.000. Iz tog razloga donesena je odluka i o zatvaranju ove ambulante, a mještani Kuljana zdravstvenu zaštitu ostvarivaće u ambulanti u Zalužanima.

U Domu zdravlja kažu da će na ambulantama biti postavljeno obavještenje o preregistraciji i promjeni načina rada.

- Svi oni kojima je pružana zdravstvena zaštita u Kuljanima i Adi moraju do 1. januara da se preregistruju na druge lokacije - kazali su u Domu zdravlja. 

Predsjednik Savjeta MZ Kuljani Jovica Tomić rekao je da nisu uspjeli ubijediti dovoljan broj građana da se registruju u ambulanti u ovom naselju kako bi je spasli od zatvaranja.

- To je malo apsurdno s obzirom na to da u Kuljanima živi oko 6.500 stanovnika. Organizovali smo javne zborove i išli od kuće do kuće, ali nismo uspjeli. Uglavnom su govorili da već idu doktoru u Zalužane ili u Lazarevo - kazao je Tomić. 

Predsjednik Savjeta MZ Ada Saša Mićić je kazao da je Savjet kontinuirano pričao sa stanovnicima s ciljem da se preregistruju u ambulantu u Adi.

- Nismo ostvarili rezultate koji bi spriječili zatvaranje. Glavni razlog jeste to što pacijenti imaju povjerenje u doktore kod kojih su registrovani i nisu bili spremni da rizikuju sa preregistracijom - rekao je Mićić.

Kazao je da su mještani kao razlog navodili i to što u Adi nema laboratorije ili što je samo sestra stalno u ambulanti.

  • Prema riječima nekih stanovnika, lokacija nije bila odgovarajuća, naročito u zimskim uslovima. Ambulanta je definitivno trebalo da bude u tzv. Boračkom naselju - kazao je Mićić.

Druge ambulante

Osim Ade i Kuljana, analizirani su i uslovi za nastavak rada ambulanti na drugim lokacijama koje takođe imaju mali broj pacijenata, kao što su one u Motikama, Česmi i na Paprikovcu.

Te ambulante će nastaviti da rade, ali će na pojedinim lokacijama doći do promjene režima rada. Ambulanta u Česmi će od 1. januara raditi ponedjeljkom, srijedom i petkom, a ambulanta u Motikama utorkom i četvrtkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana