Катанац близу амбуланти у Куљанима и Ади

Весна Поповић
Катанац близу амбуланти у Куљанима и Ади

Бањалука - Дом здравља би ускоро требало да се изјасни о судбини пет амбуланти којима пријети затварање због малог броја регистрованих пацијената, а најближе катанцу су оне у Куљанима и Ади, сазнаје „Глас Српске“.

Законски минимум од најмање 2.000 регистрованих пацијената не задовољавају мјесне здравствене установе у Шарговцу, Куљанима, Ади, Паприковцу и Чесми.

Градске власти су протеклих мјесеци апеловали на мјештане поменутих насеља да се региструју у матичне амбуланте и тако их спасу од затварања. Међутим, према незваничним информацијама, ти апели нису наишли на одзив, поготово у Куљанима и Ади. Према посљедњим подацима, број регистрованих пацијената у Ади је свега 233, без обзира на то што се ради о насељу са великим бројем становника. То је готово десет пута мање од законског минимума од 2.000 пацијената. Слична судбина се, сазнајемо, прогнозира и амбуланти у Куљанима, за коју се, такође, испоставило да је нерентабилна. Наиме, у њој је регистровано свега 1.000 пацијената, што је двоструко мање у односу на законски минимум.

У случају да дође до затварања, мјештани Аде наставиће да се лијече у Врбањи, а они из Куљана у оближњим Залужанима, гдје такође постоји амбуланта породичне медицине.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац је рекао да се приводи крају анализа у вези са овим амбулантама, али је нагласио да Дом здравља, и поред бројних ургенција, још није дао свој став о томе.

  • Ми смо свој дио посла завршили, а како ствари тренутно стоје, евидентно је да у појединим амбулантама није дошло до повећања броја пацијената, због чега ће неке бити затворене. Међутим, коначну одлуку о томе неће бити могуће донијети без Дома здравља - објаснио је Бањац.

Дом здравља

У Дому здравља рекли су да је 11. октобра одржан састанак са представницима града и да је разговарано о раду амбуланти које имају мали број регистрованих пацијената.

- Закључке са овог састанка начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац требало је да достави нашој установи. У том документу би требало да стоји како ми да поступимо о овом питању. Када то ураде, Дом здравља ће поступити у складу са приједлогом који је град Бањалука као наш оснивач навео - рекли су у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана