Kastel dobija turističku signalizaciju, istorija na dvojezičnim tablama

nezavisne.com
Kastel dobija turističku signalizaciju, istorija na dvojezičnim tablama

Banjaluka - Najstariji istorijski spomenik u gradu - tvrđava Kastel, i neki njegovi objekti dobiće dvojezične turističke informativne table.

Prema projektu, trebalo bi da bude postavljeno 12 tabli s ilustracijama i opisom lokacija na kamenoj tvrđavi.

Na ovaj način mnogobrojni turisti koji posjećuju grad na Vrbasu saznaće više o ovom kulturno-istorijskom spomeniku, koji datira još iz trećeg vijeka.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada, kazao je da bi ovo bio samo pilot projekat, koji bi se u budućnosti mogao nastaviti realizovati i na drugim turističkim motivima grada.

“Dvije informativne turističke table bile bi postavljene na dvjema ulaznim kapijama tvrđave Kastel, koje bi obuhvatale opšte informacije o Kastelu”, pojasnio je Šukalo.

Preostalih deset tabli bilo bi postavljeno na pojedinim zanimljivim lokacijama na tvrđavi Kastel, kao što su rimska bazilika, rimski miljokaz te rimski sarkofag.

“Tvrđavu Kastel posjećuju mnogi turisti i bez turističkog vodiča, i nezaobilazno je mjesto prilikom turističkih posjeta gradu. Na ovaj način turisti bi saznali više informacija o ovom kulturnoistorijskom spomeniku”, dodao je Šukalo.

Na ovom zanimljivom projektu trebalo bi da rade stručni konsultanti, a počeće ga realizovati čim budu obezbijeđena sredstva za njega.

“Kastel se polako obnavlja iz godine u godinu. Određene njegove lokacije sada nemaju nikakav značaj i nisu obilježene, a cilj ovoga je da tvrđava bude sadržajnija i interesantnija za turiste koji ovu lokaciju posjećuju”, istakao je Šukalo.

Natalija Trivić, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazala je da svaki grad treba da ima turističko obilježavanje lokaliteta, a posebno onih u oblasti kulture.

“Iz tog razloga pristupilo se traženju rješenja da se postave table s opisima određenih dijelova i sadržaja tvrđave Kastel, kao svojevrstan istorijski putokaz turistima koji obilaze ovo mjesto”, kazala je Trivićeva.

Građani smatraju da ovaj istorijski lokalitet zaslužuje da bude označen turističkom signalizacijom jer, kako kažu, pored njega mnogi često prolaze, a malo ko zna njegovu istoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana