Karta u banjalučkom gradskom prevozu od 1. marta 1,80 maraka

Glas Srpske
Karta u banjalučkom gradskom prevozu od 1. marta 1,80 maraka

Banjaluka - Pojedinačna karta za gradski prevoz bi od narednog mjeseca trebalo da košta 1,80 maraka ukoliko prevoznici prihvate prijedlog gradskih vlasti da karte u prosjeku poskupe sedam odsto.

Gradonačelnik Igor Radojičić je kazao da postoji čitava tabela različitih korisnika, gdje su različite cijene. On je istakao da se korekcija ne odnosi na invalide prve i druge kategorije i porodice poginulih boraca, kojima cijena mjesečne karte ostaje i dalje 13 KM na grupi linija.

Prilikom održavanja sastanaka sa prevoznicima je insistirano da povećanje za socijalno-ugrožene kategorije bude i ispod navedenog procenta, te da cijene karata za pojedine kategorije ostanu nepromijenjene.

Tako će povećanje cijene mjesečnih karata na grupi linija za penzionere iznositi marku, te će penzioneri umjesto dosadašnjih 13 izdvajati 14 KM, a studenti umjesto 28 KM mjesečnu kartu za grupu linija će plaćati 30 KM.

Radojičić je podsjetio da je prema ugovoru između grada i privatnih prevoznika iz januara 2016. godine definisano da ako dođe do korekcije cijene goriva veće od 15 odsto postoji obaveza povećanja cijena prevoza.

- Pošto je gorivo poskupjelo za 19,66 odsto, grad je ušao u pregovore sa prevoznicima o povećanju cijene prevoza - napomenuo je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da ukoliko prevoznici ne prihvate novi cjenovnik koji je potpisao gradonačelnik cijeli proces počinje ponovo.

- Idemo sa novim pregovorima, a oni gube još jedan mjesec jer će morati prodavati karte prema starom cjenovniku -  naveo je Sandić.

Direktor "Pavlović tursa" Goran Starčević je rekao da će prihvati prijedlog iako smatra da bi poskupljenje trebalo da bude veće.

- Realno bi bilo da cijene karata budu viće za 12 odsto. Grad je ponudio ovih sedam odsto koje smo prihvatili, jer smo bili prinuđeni i drugog načina u ovom trenutku nemamo. I dalje smatram da je naš prijedlog bio korektan, jer ovih sedam odsto nećemo namiriti ni troškove goriva - rekao je Starčević.

Direktor "Autoprevoza" Dejan Mijić je rekao da oni u nemaju puno izbora nego da prihvate ono što ima je grad odobrio.

- Još nisam vidio novi cjenovnik ali procedura je takva da grad daje odobrenje na izmjene cijene i mi moramo prihvatiti cjenovnik koji nam dostave - kazao je Mijić.

Grupa linija kod jednog prevoznika

radnička sa 39,50 na 44

đačke/studentske sa 28 na 30

penzionerska sa 13 na 14

Jedinstvena za sve prevoznike

radnička sa 55 na 60,50

đačke/studentske sa 38,50 na 40

penzionerska sa 20 na 21,50

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana