Карта у бањалучком градском превозу од 1. марта 1,80 марака

Глас Српске
Карта у бањалучком градском превозу од 1. марта 1,80 марака

Бањалука - Појединачна карта за градски превоз би од наредног мјесеца требало да кошта 1,80 марака уколико превозници прихвате приједлог градских власти да карте у просјеку поскупе седам одсто.

Градоначелник Игор Радојичић је казао да постоји читава табела различитих корисника, гдје су различите цијене. Он је истакао да се корекција не односи на инвалиде прве и друге категорије и породице погинулих бораца, којима цијена мјесечне карте остаје и даље 13 КМ на групи линија.

Приликом одржавања састанака са превозницима је инсистирано да повећање за социјално-угрожене категорије буде и испод наведеног процента, те да цијене карата за поједине категорије остану непромијењене.

Тако ће повећање цијене мјесечних карата на групи линија за пензионере износити марку, те ће пензионери умјесто досадашњих 13 издвајати 14 КМ, а студенти умјесто 28 КМ мјесечну карту за групу линија ће плаћати 30 КМ.

Радојичић је подсјетио да је према уговору између града и приватних превозника из јануара 2016. године дефинисано да ако дође до корекције цијене горива веће од 15 одсто постоји обавеза повећања цијена превоза.

- Пошто је гориво поскупјело за 19,66 одсто, град је ушао у преговоре са превозницима о повећању цијене превоза - напоменуо је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић рекао је да уколико превозници не прихвате нови цјеновник који је потписао градоначелник цијели процес почиње поново.

- Идемо са новим преговорима, а они губе још један мјесец јер ће морати продавати карте према старом цјеновнику -  навео је Сандић.

Директор "Павловић турса" Горан Старчевић је рекао да ће прихвати приједлог иако сматра да би поскупљење требало да буде веће.

- Реално би било да цијене карата буду виће за 12 одсто. Град је понудио ових седам одсто које смо прихватили, јер смо били принуђени и другог начина у овом тренутку немамо. И даље сматрам да је наш приједлог био коректан, јер ових седам одсто нећемо намирити ни трошкове горива - рекао је Старчевић.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић је рекао да они у немају пуно избора него да прихвате оно што има је град одобрио.

- Још нисам видио нови цјеновник али процедура је таква да град даје одобрење на измјене цијене и ми морамо прихватити цјеновник који нам доставе - казао је Мијић.

Група линија код једног превозника

радничка са 39,50 на 44

ђачке/студентске са 28 на 30

пензионерска са 13 на 14

Јединствена за све превознике

радничка са 55 на 60,50

ђачке/студентске са 38,50 на 40

пензионерска са 20 на 21,50

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана