Канализација стигла до 893 домаћинства уз обале Врбаса

Данијела Стоканић
Канализација стигла до 893 домаћинства уз обале Врбаса

Бањалука - Изградњу канализације уз обале Врбаса, у оквиру "Кфњ пројекта" вриједног 17,5 милиона евра, екипе предузећа "Хидро-коп" требало би да заврше до понедјељка, 22. децембра.

Како нам је објаснио директор овог предузећа Радислав Бабић, ови радови су, односно лот 3, поред обала Врбаса, обухватили и канализацију која се излијевала у ријеку недалеко од Клинике за психијатрију.

- Остало нам је још да асфалтирамо кракове саобраћајница куда је прошла секундарна мрежа и са сигурношћу могу рећи да ће сви радови бити завршени до понедјељка - казао је Бабић.

Додао је да возачи могу да одахну, јер више неће бити обуставе саобраћаја, нити било каквих радова по питању канализације на путу Српске топлице и Карановац.

- Прикључке за канализацију довели смо до 893 домаћинства у дужини од око 20 километара - истакао је Бабић, додајући да су радови на лоту 1, односно изградњи водовода од Градског моста до Карановца, завршени још прошле године.

Према његовим ријечима, рок комплетног пројекта, који се састоји од три лота, био је јул ове године.

- Међутим, због неријешених имовинско-правних односа завршетак радова на лоту 3 помјерен је до 22. децембра - казао је Бабић, истичући да су у изградњу оба лота утрошили око 11 милиона евра.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Карановац Бошко Вуксан није крио задовољство, јер је ово насеље први пут добило канализацију.

- Домаћинства су раније имала само септичке јаме. Приликом рада извођач је наилазио и на проблеме са грађевинском дозволом и водозахватом, али сада је то иза нас - рекао је Вуксан.

Радове на комплетном пројекту изводи конзорцијум "Лудвиг Фајфер" - "Хидрокоп" - "Нискоградња".

Екипе предузећа "Нискоградња" изводе радове на лоту 2, а подразумијевају реконструисање водоводног система за насеља Туњице и Шарговац. Најмање посла је урађено на овом лоту, јер су неко вријеме радови били обустављени због клизишта у насељу Туњице. Рок за завршетак овог лота је април идуће године.

Руководилац "Нискоградње" Ненад Мајсторовић рекао је да радови на лоту 2 иду по плану.

- Испоштоваћемо рок који нам је за завршетак овог лота дала Градска управа, а то је април идуће године - рекао је Мајсторовић.

У случају да извођачи радове не заврше у датим роковима, Градска управа је запријетила новчаним казнама.

Почетак

Изградња савременог система снабдијевања водом и система одвођења отпадних вода на подручју града кренула је почетком 2012. године, а озваничио је тадашњи градоначелник Драгољуб Давидовић. Планирано је да пројекат обухвати 61,5 километара инсталација различитих профила и димензија, од чега је 37,5 километара новог цјевовода за водоснабдијевање и 24 километра канализационог колектора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана