Kamera u Zelenom viru dnevno ispiše 90 kazni

Jasmina Perišić
Kamera u Zelenom viru dnevno ispiše 90 kazni

Banjaluka - Stacionirani radar u Zelenom viru, na magistralnom putu Banjaluka - Kotor Varoš, za nepunih pet mjeseci evidentirao je 12.219 prekoračenja dozvoljene brzine ili prosječno 90 prekršaja dnevno. Od tih prekršaja naplaćeno je 366.420 KM.

Izjavila je ovo načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mirna Miljanović. Prema njenim riječima, stacionirani radar na magistrali postavljen je 30. oktobra prošle godine i dozvoljena brzina kretanja vozila kroz Zeleni vir je 40 kilometara na sat.

- Radar je bilježio najčešće prekoračenje brzine od deset do 20 kilometara na sat, a bilo je slučajeva gdje su vozači i jače stisnuli gas. Za one koji su vozili do 60 kilometara na sat kazna je 30 KM - rekla je Miljanovićeva.

Ona je istakla da visina kazne koju šalju vozačima zavisi od visine prekoračenja.

- Ukoliko vozači na tom dijelu magistralnog puta prekorače brzinu za 20 do 30 kilometara na sat, kazna je 40 KM, a oni koji voze od 30 do 50 kilometara na sat preko ograničenja plaćaju kaznu od 50 KM - kazala je Miljanovićeva.

Dodala je da se sa 100 do 300 KM kažnjavaju oni koji voze više od 50 kilometara na sat preko ograničenja, a uz kaznu im se izriče i zabrana upravljanja automobilom od jednog do četiri mjeseca te dobijaju dva kaznena boda.

- One koji voze brže i od te brzine kažnjavamo od 400 do 1.000 KM, dobijaju zabranu upravljanja automobilom u trajanju od dva do šest mjeseci i dva kaznena boda - rekla je Miljanovićeva.

Potpredsjednik Savjeta MZ Zeleni vir Branko Milinković kaže da, i pored velikog broja prekršaja, vozači usporavaju na ovoj dionici.

- Mještani su prezadovoljni radarom koji je i te kako suzbio vožnju bahatih pojedinaca na ovoj dionici puta. Sada usporavaju i te brzine koje su preko ograničenja nisu velike - kazao je Milinković.

Kao jedan od inicijatora postavljanja radara, ali i predstavnik mještana Zelenog vira, Milinković tvrdi da su kamere bile spasonosno rješenje kako za mještane naselja, tako i za vozače.

- Zbog vozača koji ne znaju za kočnicu za dvadesetak godina na ovoj dionici puta poginule su 24 osobe, među kojima je bilo i djece - rekao je Milinković.

Sistem

Radar u Zelenom viru snima saobraćaj 24 časa. On evidentira prekoračenje brzine od 10 kilometara na sat veće od dozvoljene, sa dvije fotografije na kojima su uočljive registarske oznake i snimkom od 12 sekundi. Na radarskoj fotografiji su i mjesto i vrijeme prolaska kraj kamere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana