Kamera kroti brze vozače kroz Zeleni vir

Danijela Stokanić
Kamera kroti brze vozače kroz Zeleni vir

Banjaluka - Dugogodišnji san mještana Zelenog vira uskoro bi mogao biti ostvaren postavljanjem stacionarne, odnosno pokretne kamere na jednoj od tri kritične lokacije, a sve s ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Kako je "Glasu Srpske" potvrđeno u MUP-u RS, u toku je pribavljanje potrebne dokumentacije i dozvola za postavljanje kamere i instaliranje sistema na toj lokaciji.

- Idućih dana očekujemo potrebnu dokumentaciju i saglasnost preduzeća "Putevi RS" i Gradske uprave, nakon čega možemo krenuti u realizaciju - rekli su u MUP-u.

U "Putevima RS", koji su nadležni za magistralni put, potvrdili su da je od MUP-a prije nekoliko dana stigao zahtjev za izdavanje saglasnosti za postavljanje stacionarne kamere u ovom naselju.

- U narednom periodu biće odgovoreno na zahtjev - kratko su poručili iz ovog preduzeća.

Predstavnik građana Zelenog vira Branko Milinković istakao je da bi, prema njegovim saznanjima, kamera trebalo da bude postavljena najkasnije za 15 dana.

- Proteklih dana u naselje su dolazili stručnjaci i s njima smo se dogovorili gdje bi bilo najbolje postaviti kameru. Sutradan su došli i obilježili tu istu lokaciju - rekao je Milinković. Dodao je da su na samo nekoliko metara ovog puta za dvadesetak godina zbog bahatih vozača poginule 24 osobe, među kojima je bilo i djece.

Slobodanka Momić, majka dvoje djece, kaže da je presrećna što će nadležni napokon odgovoriti na njihov zahtjev.

- Svakodnevno prelazim ulicu i to sa djetetom u kolicima i uvijek moram biti oprezna. Kada je policija dolazila u naselje, vozilo se sporo, međutim, kako je nastupio raspust, vozila znaju da prođu brzinom i do 130 kilometara na sat - požalila se Momićeva. Dodala je da, pored svega, njihov problem treba da bude prioritet, jer šta će ulice i sve ostalo kad su na njima ugroženi građani, a najviše djeca.

Protesti

Mještani Zelenog vira su u nekoliko navrata organizovali proteste u namjeri da njihov vapaj dođe do ušiju nadležnih institucija.

Proteste su organizovali nakon posljednje nesreće koja se dogodila prije više od godinu i po. Tada je dječaka Milana P. udario automobil koji se prebrzo kretao. Dječak je za dlaku ostao živ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana