Камера кроти брзе возаче кроз Зелени вир

Данијела Стоканић
Камера кроти брзе возаче кроз Зелени вир

Бањалука - Дугогодишњи сан мјештана Зеленог вира ускоро би могао бити остварен постављањем стационарне, односно покретне камере на једној од три критичне локације, а све с циљем побољшања стања безбједности саобраћаја у овом дијелу града.

Како је "Гласу Српске" потврђено у МУП-у РС, у току је прибављање потребне документације и дозвола за постављање камере и инсталирање система на тој локацији.

- Идућих дана очекујемо потребну документацију и сагласност предузећа "Путеви РС" и Градске управе, након чега можемо кренути у реализацију - рекли су у МУП-у.

У "Путевима РС", који су надлежни за магистрални пут, потврдили су да је од МУП-а прије неколико дана стигао захтјев за издавање сагласности за постављање стационарне камере у овом насељу.

- У наредном периоду биће одговорено на захтјев - кратко су поручили из овог предузећа.

Представник грађана Зеленог вира Бранко Милинковић истакао је да би, према његовим сазнањима, камера требало да буде постављена најкасније за 15 дана.

- Протеклих дана у насеље су долазили стручњаци и с њима смо се договорили гдје би било најбоље поставити камеру. Сутрадан су дошли и обиљежили ту исту локацију - рекао је Милинковић. Додао је да су на само неколико метара овог пута за двадесетак година због бахатих возача погинуле 24 особе, међу којима је било и дјеце.

Слободанка Момић, мајка двоје дјеце, каже да је пресрећна што ће надлежни напокон одговорити на њихов захтјев.

- Свакодневно прелазим улицу и то са дјететом у колицима и увијек морам бити опрезна. Када је полиција долазила у насеље, возило се споро, међутим, како је наступио распуст, возила знају да прођу брзином и до 130 километара на сат - пожалила се Момићева. Додала је да, поред свега, њихов проблем треба да буде приоритет, јер шта ће улице и све остало кад су на њима угрожени грађани, а највише дјеца.

Протести

Мјештани Зеленог вира су у неколико наврата организовали протесте у намјери да њихов вапај дође до ушију надлежних институција.

Протесте су организовали након посљедње несреће која се догодила прије више од годину и по. Тада је дјечака Милана П. ударио аутомобил који се пребрзо кретао. Дјечак је за длаку остао жив.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана