Kamenoj kuli uskoro novi sjaj

Vesna Popović
Kamenoj kuli uskoro novi sjaj

Banjaluka - Kamena kula na tvrđavi Kastel, koja je izgorjela u požaru prije četiri godine, uskoro će biti obnovljena i ponovo će zasijati u svojoj punoj ljepoti.

Prvi korak će gradske vlasti učiniti početkom predstojeće sedmice, kada je planirano raspisivanje tendera za izbor izvođača radova za rekonstrukciju krova kamene kule.

- Procijenjena vrijednost radova je oko 50.000 KM, a predviđena je potpuna zamjena krova i pripadajuće, drvene konstrukcije - rekli su u Gradskoj upravi.

Objasnili su da je planirano da prvi dio radova bude obavljen tokom ove godine.

- Na proljeće dogodine krov bi trebalo da bude obložen specijalnom drvenom pokrivkom, koja, zbog zakonskog stepena zaštite koju ima tvrđava Kastel, mora "odležati" određeno vrijeme da bi bila spremna za upotrebu - objasnili su u Gradskoj upravi.

Iz gradske Turističke organizacije (TOBL) pozdravljaju planove grada za obnovu kamene kule.

- Tvrđava Kastel je jedno od najstarijih zdanja u BiH i predstavlja polaznu tačku svih turističkih obilazaka Banjaluke - kazala je portparol TOBL-a Branka Branković.

Objasnila je da je osim istorijskog i arhitektonskog značaja tvrđava Kastel postala važna i za organizovanje manifestacija koje privlače turiste.

- Svake godine na Kastelu bude održan veliki broj koncerata, predstava, te raznih manifestacija i ova tvrđava je postala prepoznatljiva po tim sadržajima - kazala je Brankovićeva.

I Banjalučanka Radmila Arežina je zadovoljna što će još jedan dio Kastela biti obnovljen.

- Kastel je ipak jedno od najpoznatijih obilježja grada i bilo bi dobro da i drugi dijelovi, koji su u prilično lošem stanju, budu sanirani - smatra Arežina.

Požar na kuli tvrđave Kastel izbio je 24. decembra 2013. godine. Istraga je utvrdila da ga je izazvao beskućnik, koji je sa željom da se zagrije zapalio vatru, ali je plamen zahvatio unutrašnjost kule i krov. Pretpostavlja se da tvrđava Kastel, koja predstavlja srce grada, datira iz devetog vijeka.

Obnova

U aprilu 2016. godine otvorena je Kamena zgrada u tvrđavi Kastel, čime je ozvaničen završetak radova na obnovljenom dijelu tvrđave. Osim Kamene zgrade renoviran je prostor dijela južnog bedema i kule pet, koje čine dio cjeline devet.

Završeni su i radovi na dijelu cjeline dva, Kulturnog centra sa pratećim sadržajima. Te radove su zajednički finansirali Evropska unija sa 7,03 miliona KM i grad sa 2,1 milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana