Каменој кули ускоро нови сјај

Весна Поповић
Каменој кули ускоро нови сјај

Бањалука - Камена кула на тврђави Кастел, која је изгорјела у пожару прије четири године, ускоро ће бити обновљена и поново ће засијати у својој пуној љепоти.

Први корак ће градске власти учинити почетком предстојеће седмице, када је планирано расписивање тендера за избор извођача радова за реконструкцију крова камене куле.

- Процијењена вриједност радова је око 50.000 КМ, а предвиђена је потпуна замјена крова и припадајуће, дрвене конструкције - рекли су у Градској управи.

Објаснили су да је планирано да први дио радова буде обављен током ове године.

- На прољеће догодине кров би требало да буде обложен специјалном дрвеном покривком, која, због законског степена заштите коју има тврђава Кастел, мора "одлежати" одређено вријеме да би била спремна за употребу - објаснили су у Градској управи.

Из градске Туристичке организације (ТОБЛ) поздрављају планове града за обнову камене куле.

- Тврђава Кастел је једно од најстаријих здања у БиХ и представља полазну тачку свих туристичких обилазака Бањалуке - казала је портпарол ТОБЛ-а Бранка Бранковић.

Објаснила је да је осим историјског и архитектонског значаја тврђава Кастел постала важна и за организовање манифестација које привлаче туристе.

- Сваке године на Кастелу буде одржан велики број концерата, представа, те разних манифестација и ова тврђава је постала препознатљива по тим садржајима - казала је Бранковићева.

И Бањалучанка Радмила Арежина је задовољна што ће још један дио Кастела бити обновљен.

- Кастел је ипак једно од најпознатијих обиљежја града и било би добро да и други дијелови, који су у прилично лошем стању, буду санирани - сматра Арежина.

Пожар на кули тврђаве Кастел избио је 24. децембра 2013. године. Истрага је утврдила да га је изазвао бескућник, који је са жељом да се загрије запалио ватру, али је пламен захватио унутрашњост куле и кров. Претпоставља се да тврђава Кастел, која представља срце града, датира из деветог вијека.

Обнова

У априлу 2016. године отворена је Камена зграда у тврђави Кастел, чиме је озваничен завршетак радова на обновљеном дијелу тврђаве. Осим Камене зграде реновиран је простор дијела јужног бедема и куле пет, које чине дио цјелине девет.

Завршени су и радови на дијелу цјелине два, Културног центра са пратећим садржајима. Те радове су заједнички финансирали Европска унија са 7,03 милиона КМ и град са 2,1 милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана