Kad biljke procvjetaju, alergije napadaju

Vanja Gajić
Kad biljke procvjetaju, alergije napadaju

Banjaluka - Proljeće donosi listanje i cvjetanje biljaka, ali i alergije na polen koje uzrokuju brojne zdravstvene smetnje kod osoba svih uzrasta. Mnogi i ne znaju da su alergični misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja i kašljanja, peckanja i svraba nosa imaju grip ili prehladu.

Ljekari tvrde da osjetljivi na polene najizraženije simptome imaju za vrijeme sunčanih i vjetrovitih dana, kada su koncentracije najveće. Alergije na polen najčešće se javljaju kod djece ili u periodu adolescencije, ali postoji mogućnost da se razvije i u poznijoj dobi.

- Veliki broj pacijenata muku muči sa sezonskim alergijama. To su uglavnom osobe koje već imaju blaža ili jača hronična oboljenja. Tijelo prepoznaje  uzročnika, to može biti materija koja ulazi kroz disajni ili probavni trakt, ili kroz kožu, te od toga zavisi koji će se tip alergije razviti - kazala je specijalista porodične medicine Verica Rupar.

Savjetuje osobama koje imaju problema sa alergijom da u vrijeme kad je povećana koncentracija polena u vazduhu ne bi trebalo da provjetravaju sobe i prostorije u kojima borave.

- Takođe,  veš ne bi trebalo sušiti napolju, a obavezno se presvući poslije svake šetnje i oprati kosu prije spavanja, da bi se uklonio sav polen koji smo donijeli sa sobom - dodala je Rupareva.

Alergija može uzrokovati i pojavu astme, zatim različite iritacije kože, glavobolju, razdražljivost, lošu koncentraciju, probleme s probavom i otežano disanje, a pored toga oni koji imaju problema sa polenom muku muče i sa izborom lijekova.

- Imam jaku alergiju na polen koja izaziva svrab grla, sluznice nosa, zatim kreće kijanje, čim izađem vani jedva uspijem udahnuti vazduh. Do sada sam koristila terapiju, ali mi je samo ublažavala simptome - rekla je mještanka naselja Starčevica Sanja Malić.

Sa njom se slaže i student Saša Maletić, koji ističe da je na tržištu mnogo sredstava za ublažavanje simptoma.

- Vremenom organizam postane imun na pojedine tablete, pa u suštini trajnog rješenja nema - dodao je Maletić.

Mjerač koncentracije polena koji postoji u gradu počinje sa radom u junu. On pokazuje količine polena trave, tise, jove, smrče, breze, vrbe, ambrozije i mnogih drugih biljka.

Poremećaji

Alergije su stanja u kojima postoji pojačana reaktivnost imunog sistema, zbog čega se mogu javiti poremećaji na koži, vidljivim sluzokožama, crevnoj sluzokoži ili sluzokoži disajnih puteva.

- Sve ove pojave mogu biti veoma blage, ali i dramatične, kao što je na primjer stanje anafilaktičkog šoka, koji često može dovesti i do težih komplikacija - istakla je Rupareva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana