Кад биљке процвјетају, алергије нападају

Вања Гајић
Кад биљке процвјетају, алергије нападају

Бањалука - Прољеће доноси листање и цвјетање биљака, али и алергије на полен које узрокују бројне здравствене сметње код особа свих узраста. Многи и не знају да су алергични мислећи да због симптома попут шмрцања, кијања и кашљања, пецкања и свраба носа имају грип или прехладу.

Љекари тврде да осјетљиви на полене најизраженије симптоме имају за вријеме сунчаних и вјетровитих дана, када су концентрације највеће. Алергије на полен најчешће се јављају код дјеце или у периоду адолесценције, али постоји могућност да се развије и у познијој доби.

- Велики број пацијената муку мучи са сезонским алергијама. То су углавном особе које већ имају блажа или јача хронична обољења. Тијело препознаје  узрочника, то може бити материја која улази кроз дисајни или пробавни тракт, или кроз кожу, те од тога зависи који ће се тип алергије развити - казала је специјалиста породичне медицине Верица Рупар.

Савјетује особама које имају проблема са алергијом да у вријеме кад је повећана концентрација полена у ваздуху не би требало да провјетравају собе и просторије у којима бораве.

- Такође,  веш не би требало сушити напољу, а обавезно се пресвући послије сваке шетње и опрати косу прије спавања, да би се уклонио сав полен који смо донијели са собом - додала је Рупарева.

Алергија може узроковати и појаву астме, затим различите иритације коже, главобољу, раздражљивост, лошу концентрацију, проблеме с пробавом и отежано дисање, а поред тога они који имају проблема са поленом муку муче и са избором лијекова.

- Имам јаку алергију на полен која изазива свраб грла, слузнице носа, затим креће кијање, чим изађем вани једва успијем удахнути ваздух. До сада сам користила терапију, али ми је само ублажавала симптоме - рекла је мјештанка насеља Старчевица Сања Малић.

Са њом се слаже и студент Саша Малетић, који истиче да је на тржишту много средстава за ублажавање симптома.

- Временом организам постане имун на поједине таблете, па у суштини трајног рјешења нема - додао је Малетић.

Мјерач концентрације полена који постоји у граду почиње са радом у јуну. Он показује количине полена траве, тисе, јове, смрче, брезе, врбе, амброзије и многих других биљка.

Поремећаји

Алергије су стања у којима постоји појачана реактивност имуног система, због чега се могу јавити поремећаји на кожи, видљивим слузокожама, цревној слузокожи или слузокожи дисајних путева.

- Све ове појаве могу бити веома благе, али и драматичне, као што је на примјер стање анафилактичког шока, који често може довести и до тежих компликација - истакла је Рупарева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана