KUD iz Švajcarske pobjednik Evropske smotre folklora dijaspore: Srpsko kolo nose u srcu

Miloš Vasiljević
KUD iz Švajcarske pobjednik Evropske smotre folklora dijaspore: Srpsko kolo nose u srcu

Banjaluka - Članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Vuk Stefanović Karadžić” iz švajcarskog Roršaha pokazali su kako se igrom, pjesmom, narodnom nošnjom, a najviše srcem čuva tradicija, zahvaljujući čemu im je pripala laskava titula pobjednika 23. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu.

Stručni žiri nije imao nimalo lak zadatak, jer se na sceni tvrđave Kastel predstavilo 65 KUD-ova sa više od 3.500 članova iz 14 evropskih zemalja. Pehar, koji je do sada bio u rukama KUD-a “Stevan Mokranjac” iz Beča, pobjedniku su uručili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić i predsjednik Saveza srpskih udruženja Njemačke Danilo Đokić.

- Da bismo imali budućnost, čuvamo i prepričavamo prošlost - poručili su pobjednici.

Nagradu publike dobili su ansambli “Šumadija” iz Milvokija i “Dukati i biseri” iz Čikaga, koji su nastupili u revijalnom dijelu. Dodjelom nagrada zaršena je najmasovnija evropska smotra folklora, koja je prvi put održana u Banjaluci, a među učesnicima je bilo i onih koji su prešli hiljade kilometara da bi pokazali kako čuvaju tradiciju.

Domaćini takmičenja KUD “Piskavica” juče su sabirali utiske istakavši da su prezadovoljni kako je prošao ovako veliki događaj, značajan za grad ali i cijelu Srpsku.

- Proglašenje pobjednika u nedjelju uveče je iščekivalo pet-šest hiljada ljudi. Pored folkloraša, tu su bili i njihovi roditelji, rodbina, prijatelji. Ovo je turistički pogodak za grad, a praznik za sve koji vole igru, pjesmu i tradiciju - kazao je sekretar KUD-a “Piskavica” Mirko Arambašić.

Dodao je da je među folklorašima mnogo nostalgičara, pa im ovakva druženja dođu kao nezaobilazna.

- Većina njih vuče korijene sa naših područja, pa im je bilo zadovoljstvo nastupiti na festivalu, prošetati banjalučkim ulicama, probati tradicionalnu hranu - kazao je Arambašić.

Portparol Turističke organizacije Branka Branković kazala je će ovaj festival ostati zabilježen kao najmasovniji kulturni, ali i turistički događaj.

  • Nije bilo nijednog slobodnog kreveta, pa su tako i obližnji gradovi popunili smještajne kapacitete - dodala je ona. Veći dio prihoda od prodaje ulaznica  upućen u humanitarne svrhe, što manifestaciji daje posebnu čar.

“Ćevap fest”

Više od 20.000 Banjalučana i turista, među kojima je bilo i mnoštvo učesnika smotre folklora, posjetilo je prethodnog vikenda drugi “Ćevap fest”.

Osim turista, koji su uživali u nadaleko poznatoj banjalučkoj deliciji, razloga za zadovoljstvo imale su i gradske ćevabdžije, koji su ispekli oko 13.000 porcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana