KUD Čajavec čuvar igara iz stare Banjaluke

KUD Čajavec čuvar igara iz stare Banjaluke 21.09.2017 13:08 | Jovan Škrbić

Banjaluka - U malom podrumu zgrade iza hotela "Bosna" nalazi se jedna od prostorija Kulturno-umjetničkog društva (KUD) "Čajavec" prepuna trofeja koji svjedoče o svjetskim uspjesima banjalučkih čuvara tradicije.

Tu je i kancelarija direktora KUD-a Momčila Vesovića, koji ponosno priča o uspjesima folkloraša na čijem su repertoaru 42 koreografije. Kazao je da je ovaj KUD za šest i po decenija postojanja uspio da odoli raznim teškoćama, ali su folklorom i pjesmom sačuvali tradiciju.

- To što mi radimo nije samo puko igranje, jer kroz naš folklor mi edukujemo publiku i podsjećamo na istorijske događaje i činjenice. Ponosni smo što publici možemo predstaviti zmijanjski vez, koji je nematerijalno kulturno dobro zaštićeno od UNESKO-a - kazao je Vesović.

Kruna uspjeha u minuloj sezoni jeste međunarodni festival folklora "Vitoša" u Bugarskoj, gdje su osvojili drugo mjesto u takmičarskom dijelu i prvo za najbolji orkestar. Spletom igara dinarske etnokoreološke zone i saborskim igrama iz stare Banjaluke oduševili su publiku i žiri.

- Ponosni smo što smo na nastupu u Sofiji ostvarili sjajne rezultate, ako se uzme u obzir jaka konkurencija iz cijelog svijeta - kazao je Vesović.

Dodao je da se trude da širom svijeta predstave ljepote srpske tradicije, koja nije ostavila ravnodušnom publiku u Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Izraelu i drugim zemljama. Vesović je naglasio da će dogodine igru, pjesmu i šarene srpske nošnje predstaviti na festivalu u Istanbulu, koji će okupiti folkloraše iz 25 zemalja.

- Nakon završetka festivala u Sofiji naš šator je posjetio član žirija iz Turske i pozvao nas je da sa neuobičajenih 40 članova dođemo na festival. U Istanbulu ćemo boraviti deset dana i svaki dan ćemo izvoditi nove koreografije - naglasio je Vesović i dodao da su pozvani i u Koreju, Brazil, Kubu, Meksiko i druge zemlje, ali ne mogu otputovati, jer nemaju novca.

Podrška

Momčilo Vesović je kazao da je razvijena saradnja sa dijasporom jedna od prednosti ovog KUD-a.

- Turneje po dijaspori su česte, jer imamo snažne veze sa srpskim KUD-ovima širom svijeta - rekao je Vesović.

Dodaje da im mnogo znači podrška gradske vlasti.

- Sadašnji predstavnici grada imaju više sluha za nas nego prethodni. Klima se mijenja i to je dobro, jer vjerujemo da će se stanje promijeniti nabolje - kaže Vesović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica