КУД Чајавец чувар игара из старе Бањалуке

Јован Шкрбић
КУД Чајавец чувар игара из старе Бањалуке

Бањалука - У малом подруму зграде иза хотела "Босна" налази се једна од просторија Културно-умјетничког друштва (КУД) "Чајавец" препуна трофеја који свједоче о свјетским успјесима бањалучких чувара традиције.

Ту је и канцеларија директора КУД-а Момчила Весовића, који поносно прича о успјесима фолклораша на чијем су репертоару 42 кореографије. Казао је да је овај КУД за шест и по деценија постојања успио да одоли разним тешкоћама, али су фолклором и пјесмом сачували традицију.

- То што ми радимо није само пуко играње, јер кроз наш фолклор ми едукујемо публику и подсјећамо на историјске догађаје и чињенице. Поносни смо што публици можемо представити змијањски вез, који је нематеријално културно добро заштићено од УНЕСКО-а - казао је Весовић.

Круна успјеха у минулој сезони јесте међународни фестивал фолклора "Витоша" у Бугарској, гдје су освојили друго мјесто у такмичарском дијелу и прво за најбољи оркестар. Сплетом игара динарске етнокореолошке зоне и саборским играма из старе Бањалуке одушевили су публику и жири.

- Поносни смо што смо на наступу у Софији остварили сјајне резултате, ако се узме у обзир јака конкуренција из цијелог свијета - казао је Весовић.

Додао је да се труде да широм свијета представе љепоте српске традиције, која није оставила равнодушном публику у Француској, Шпанији, Португалији, Израелу и другим земљама. Весовић је нагласио да ће догодине игру, пјесму и шарене српске ношње представити на фестивалу у Истанбулу, који ће окупити фолклораше из 25 земаља.

- Након завршетка фестивала у Софији наш шатор је посјетио члан жирија из Турске и позвао нас је да са неуобичајених 40 чланова дођемо на фестивал. У Истанбулу ћемо боравити десет дана и сваки дан ћемо изводити нове кореографије - нагласио је Весовић и додао да су позвани и у Кореју, Бразил, Кубу, Мексико и друге земље, али не могу отпутовати, јер немају новца.

Подршка

Момчило Весовић је казао да је развијена сарадња са дијаспором једна од предности овог КУД-а.

- Турнеје по дијаспори су честе, јер имамо снажне везе са српским КУД-овима широм свијета - рекао је Весовић.

Додаје да им много значи подршка градске власти.

- Садашњи представници града имају више слуха за нас него претходни. Клима се мијења и то је добро, јер вјерујемо да ће се стање промијенити набоље - каже Весовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана