Još nema rješenja za klizište u naselju Paprikovac

Dejana Bratić
Još nema rješenja za klizište u naselju Paprikovac

Banjaluka - Za mještane ulice Vojvode Sinđelića u naselju Paprikovac svaka jača kiša uzrokuje glavobolju, jer već sedam godina žive u strahu od klizišta koje ugrožava njihove kuće.

Spoljašnji i unutrašnji zidovi kuća zbog klizišta su ispucali, a zemljište u dvorištima je utonulo. Mještani kažu da su godinama nadležnim službama pisali molbe i zahtjeve, a da su dobili samo pomoć u vidu kratkoročnih rješenja, čime problem nije bio u potpunosti otklonjen.

- Već sedam godina borimo se sa ovim problemom. Obraćali smo se Gradskoj upravi i tražili pomoć, međutim ništa nije konkretno riješeno - rekao je mještanin Branko Strika.

Dodao je da nakon sedam godina ni ne očekuju pomoć, te da su izgubili nadu da će klizište biti sanirano.

Od klizišta strahuje i mještanka Radosava Aćimović, kojoj su prije sedam godina stepenicama pokušali da riješe problem. Međutim, i ovo rješenje ubrzo se pokazalo nefunkcionalnim.

- Pisali smo razne zahtjeve, molbe i dopise, jer ne znamo šta više da radimo. Niko ne preduzima ništa. Živimo u strahu iz dana u dan - kazala je Aćimovićeva.

Stepenice u njenom dvorištu trebalo je da budu potpora zidu, ali godinama stoje neupotrebljive. Vremenom su se od zida odvojile i nakrivile. Umjesto potpore zidu sada predstavljaju opasnost.

U Gradskoj upravi kažu da su upoznati sa ovim slučajem i da su preduzeli odgovarajuće mjere.

- U pitanju su privatne parcele. Odjeljenje za inspekcijske poslove je izašlo na teren. Prema nalazu ovlašćenog sudskog vještaka građevinske struke korišćenje stambenog objekta Predraga Aćimovića ne predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi - rekli su iz Gradske uprave.

Dodali su da je Aćimoviću dostavljen nalaz ovlašćenog sudskog vještaka.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove tražiće nalaz i o stabilnosti i bezbjednosti objekta u vlasništvu Branka Strike.

- Nakon obavljenog vještačenja, a u zavisnosti od ishoda, ovaj organ preduzeće odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti, a o daljem toku postupka investitor će biti blagovremeno pismeno obaviješten - saopštili su iz Gradske uprave.

Osim Paprikovca, na području Banjaluke klizišta se periodično pojavljuju i u naseljima Starčevica, Rebrovac, Debeljaci, Srpske toplice, Česma i drugim. Jedan dio klizišta u gradu uspješno je saniran, a, kako kažu iz Gradske uprave, najveće probleme stvara izgradnja objekata na terenima nepovoljnim za gradnju i neadekvatni odvodi na postojećim saobraćajnicama.

Gradska uprava

Na teritoriji grada postoji oko 140 klizišta.

- Nakon majskih poplava 2014. godine na području grada na komunalnoj infrastrukturi registrovano je 57 klizišta, a uz objekte individualnog stanovanja 85 - rekli su u Gradskoj upravi.

Istakli su da je većina klizišta na privatnim parcelama i najviše su ugrožene kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana