Још нема рјешења за клизиште у насељу Паприковац

Дејана Братић
Још нема рјешења за клизиште у насељу Паприковац

Бањалука - За мјештане улице Војводе Синђелића у насељу Паприковац свака јача киша узрокује главобољу, јер већ седам година живе у страху од клизишта које угрожава њихове куће.

Спољашњи и унутрашњи зидови кућа због клизишта су испуцали, а земљиште у двориштима је утонуло. Мјештани кажу да су годинама надлежним службама писали молбе и захтјеве, а да су добили само помоћ у виду краткорочних рјешења, чиме проблем није био у потпуности отклоњен.

- Већ седам година боримо се са овим проблемом. Обраћали смо се Градској управи и тражили помоћ, међутим ништа није конкретно ријешено - рекао је мјештанин Бранко Стрика.

Додао је да након седам година ни не очекују помоћ, те да су изгубили наду да ће клизиште бити санирано.

Од клизишта страхује и мјештанка Радосава Аћимовић, којој су прије седам година степеницама покушали да ријеше проблем. Међутим, и ово рјешење убрзо се показало нефункционалним.

- Писали смо разне захтјеве, молбе и дописе, јер не знамо шта више да радимо. Нико не предузима ништа. Живимо у страху из дана у дан - казала је Аћимовићева.

Степенице у њеном дворишту требало је да буду потпора зиду, али годинама стоје неупотребљиве. Временом су се од зида одвојиле и накривиле. Умјесто потпоре зиду сада представљају опасност.

У Градској управи кажу да су упознати са овим случајем и да су предузели одговарајуће мјере.

- У питању су приватне парцеле. Одјељење за инспекцијске послове је изашло на терен. Према налазу овлашћеног судског вјештака грађевинске струке коришћење стамбеног објекта Предрага Аћимовића не представља опасност по живот и здравље људи - рекли су из Градске управе.

Додали су да је Аћимовићу достављен налаз овлашћеног судског вјештака.

Из Одјељења за инспекцијске послове тражиће налаз и о стабилности и безбједности објекта у власништву Бранка Стрике.

- Након обављеног вјештачења, а у зависности од исхода, овај орган предузеће одговарајуће мјере из своје надлежности, а о даљем току поступка инвеститор ће бити благовремено писмено обавијештен - саопштили су из Градске управе.

Осим Паприковца, на подручју Бањалуке клизишта се периодично појављују и у насељима Старчевица, Ребровац, Дебељаци, Српске топлице, Чесма и другим. Један дио клизишта у граду успјешно је саниран, а, како кажу из Градске управе, највеће проблеме ствара изградња објеката на теренима неповољним за градњу и неадекватни одводи на постојећим саобраћајницама.

Градска управа

На територији града постоји око 140 клизишта.

- Након мајских поплава 2014. године на подручју града на комуналној инфраструктури регистровано је 57 клизишта, а уз објекте индивидуалног становања 85 - рекли су у Градској управи.

Истакли су да је већина клизишта на приватним парцелама и највише су угрожене куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана