Još jedna obuka u kanjonu Vrbasa

ELTA TV
Još jedna obuka u kanjonu Vrbasa

Banjaluka - U Banjaluci, na rijeci Vrbas, proteklog vikenda, održana je obuka vodiča i TRIP lidera prema pravilima IRF-a.

Polaznici obuke  imali su priliku da savladaju tehnike koje će im biti potrebne pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, ali i neke od naprednih obuka koje se mogu primijeniti tokom akcija spašavanja na divljim vodama.

„Ovo je odlično organizovana obuka za vodiče i trip lidere. Na ovakvim obukama puno se  može naučiti“, kaže Petar Rastja, koji se poslom skipera bavi već godinama.

„Radim u Hrvatskoj  kao skiper već četiri godine.  Konkretno, najviše na rijekama Zrmanji i Mrežnici.  Neko iskustvo već postoji, ali sam ovdje došao da bi dodatno izoštrio svoje vještine, na rijeci koja je odlična, na vodi koja je odlična, koja posjeduje sve elemente koje bi jedan rafter trebao znati. Predavanja sam slušao od vrhunskih stručnjaka kao šti su Davor Kos i Aleksandar Pastir. Obojica su vrhunski stručnjaci, koji su prošli sve najveće i najpoznatije rijeke, i ako neko nas može naučiti, to su upravo njih dvojica.“  kazao je Rastja.    

„Obuka je na visokom nivou, Davor Kos je licencirani instruktor Svjetske rafting federacije. On radi ovakve obuke već godinama, stekao je veliko iskustvo, i svako njegovo predavanje, je nešto novo. Uvijek se nauči nešto novo, nauče se nove vještine zahvaljujući uskustvima koje je on stekao obilazeći rijeke“, kaže Ranko Rađević profesor na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta, i član Rafting kluba Kanjon iz Banjaluke

Obuku su vodili  licencirani IRF i RESCUE 3 instruktori Davor Kos i Aleksandar Pastir.  Sastojala se iz teoretskog i praktičnog dijela.

„Riječ je obuci za skipere i trip lidere. Obuku je pohađalo osamnaest polaznika. Upravo smo se dotakli hidrologije i sifurnosnih detalja na samoj rijeci. Prošli smo čvorologiju, spašavanje i plivanje u divljim vodama. U sklopu obuke prošli smo i upravljanje čamcem, kako pripremiti opremu za rijeku, govorili smo u sigurnosnoj opremi i spašavanju na vodi. Ekipa koja je pohađala samu obuku je dosta dobra, željna je novih saznanja, podataka i informacija. Uslovi su ovdje, u Trening centru Kanjon odlični, rijeka je odlična, sve je na dohvat ruke, nemam zamjerki“ rekao je Davor Kos, licencirani instruktor iz Hrvatske.

Obuka je realizovana u Trening centru Kanjon i na rijeci Vrbas,  prema pravilima Svjetske rafting federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana