Jeftinije gume izbor većine vozača

Sanja Amidžić
Jeftinije gume izbor većine vozača

Banjaluka - Dolaskom hladnih dana vlasnici četvorotočkaša pohrlili su da svoje automobile pripreme za zimu, a u vulkanizerskim radnjama kažu da su gužve za zamjenu pneumatika krenule još od početka mjeseca.

Prema njihovim riječima, uglavnom se traže jeftinije gume, a kako se približava 15. novembar, kada je zvaničan datum za postavljanje zimske opreme, sve je veća navala.

U preduzeću "Kemoimpeks" rekli su da su gužve svakodnevne, ali da uspijevaju da usluže sve kupce koji dođu u jednom danu.

- Na montaži je uvijek nekoliko vozila gdje se radi zamjena. Pravi talas očekujemo 15. novembra, jer većina ljudi čeka baš taj datum za zamjenu ljetnih pneumatika - kazali su u ovom preduzeću.

Prema njihovim riječima, u ponudi imaju jeftinije, ali i gume skupljih proizvođača.

- Kod nas se najviše prodaje guma marke "lasa", mada ima i onih koji traže "savu", "tigar", "mišelin", ali ih je manje. Uglavnom vlada potražnja za jeftinijim gumama - naveli su u ovom preduzeću.

Situacija ništa nije drugačija ni u Auto-centru "Merkur" gdje kažu da su gužve sve veće.

- Na zamjenu guma čeka se po nekoliko časova. Ali smo uveli olakšicu za kupce, kada dovezu automobil dobiju broj i dogovorimo se o satnici kada treba da dođu, tako da ne moraju stalno biti u vulkanizerskoj radnji i čekati - kazao je prodavac u ovom auto-centru Čedomir Lončar.

Prema njegovim riječima, kupci biraju gume zavisno od stanja vozila, mada ima i onih koji stavljaju skuplje gume na starije automobile, ali je više onih koji kupuju jeftinije. Do sada u ovom auto-centru najviše se prodalo "savinih" guma.

U auto-servisu "Palačković" kažu da, osim zamjene guma, vlasnici automobila dolaze i na zamjenu rashladne tečnosti.

- Još od prošle sedmice svakodnevne su gužve kada je riječ o pripremi automobila za zimu. Mijenjamo gume, provjeravamo permant. Polovinom mjeseca očekujemo još više klijenata - kazali su u servisu "Palačković".

Savjet

U auto-servisu "Palačković" savjetuju vozače da na vozilima zamijene ljetne gume novim ili da ugrade one od lani kojima šara nije manja od tri milimetra.

- U zimskim uslovima vozači dolaze u problem kada ne zamijene ljetne gume ili koriste zimske koje nisu više za upotrebu. Zato da bi bili bezbjedni na putu potrebno je adekvatno i opremiti vozilo - istakli su u ovom servisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana