Један газда за све пословне просторе

Весна Поповић
Један газда за све пословне просторе

Бањалука - Газдовање над објектима мјесних заједница и домовима културе на територији града требало би да преузме искључиво Одјељење за комуналне и стамбене послове а не да буде као до сада подијељено на више градских одсјека. То је приједлог и о свему ће одлучити Скупштина града на засједању 6. јула,

изјавио је начелник поменутог Одјељења Зоран Новаковић.

-  Циљ ових промјена је увођење више реда приликом додјељивања пословних простора који се налазе у њима али и начин да се изборе са оним корисницима који не плаћају воду, струју гријање и ПДВ. До сада је Одјељење за комуналне и стамбене послове управљало гаражама и већим дијелом градски пословних простора. Уколико овај докуменат добије подршку одборника биће израђен нови правилник који ће одређивати како ћемо руководити имовином града - рекао  је Новаковић.

Објаснио је да је тренутно одговорност за објекте мјесних заједница и домова култура распарчана између Одсјека за послове мјесних заједница у служби за послове Скупштине града и градоначелника те одјељења за општу управу и друштвених дјелатности.

- Управо тај досадашњи начин управљања овом имовином узроковало доста проблема. У овим објектима се поред сала за окупљање или одржавање манифестација налазе канцеларије које користе разна удружења и невладине организације. Неки су имали уговор за коришћење а неки не. За поједине се уопште не зна како су добили тај простор. Осим тога  често смо имали конфузију у вези с тим ко управља одређеним пословним простором па када се на примјер појави дуг за струју није било јасно ко газдује тим простором и ко треба да води рачуна да се то не дешава  - навео је Новаковић.

Навео је да би доношењем одлуке али и новог правилника само Одјељење за стамбено-комунално одлучивати о додјели простора на коришћење без накнаде.

- До сада је у зависности од простора било потребна сагласност и неколико одјељења да се донесе таква одлука.

Ова промјена ће нам дозволити и да се изборимо са дужницима. Ко не буде два мјесеца плаћао обавезе покренућемо раскид уговора - казао је Новаковић.

Одборник ПДП-а у Скупштини града Зоран Талић је рекао да је важно да се зна ко руководи одређеном имовином града.

- Потребно је да се што прије почне са примјеном праксе раскидања уговора и одузимања простора корисницима за које се докаже да не измирују своје обавезе. На тај начин нећемо долазити у ситуацију да имамо дугове за неплаћену струју воду, гријање и ПДВ-а - казао је Талић.

Дугови

Према ранијим информацијама дуг корисника градских пословних простора без накнаде за ПДВ према граду Бањалука од 2010. године до маја ове године попео се на 1,1 милион КМ.  Велики број корисника ових простора не плаћа редовно рачуне за утрошену електричну енергије и ова дуговања су у том периоду износила 115.741 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана