Јавним бициклом до посла и по киши

Бранкица Смиљанић
Јавним бициклом до посла и по киши

Бањалука - Пад температура и киша нису “растјерали” са улица љубитеље вожње на два точка, па многи грађани не одустају од изнајмљивања јавних бицикала, а своје омиљено превозно средство најчешће користе приликом одласка на посао.

Да је аутоматски систем изнајмљивања јавних бицикала “БЛ бајк”, односно бајк шеринг популаран упркос хладнијим данима, најбоље показује чињеница да је тренутно регистровано 976 корисника. Из Градске управе су истакли да су ови бицикли до сада употријебљени 6.170 пута.

- Највише најмова биљежимо радним данима, што је потврда онога због чега је и уведен овај систем, а то је свакодневна употреба бицикала за одлазак на посао, школу, факултет и слично. Грађани најчешће изнајмљују бицикле од седам до осам часова, те од 16 до 17 часова - истакли су из Градске управе.

Додали су да је бајк шеринг уведен с циљем да се повећа  употреба бицикала умјесто путничких аутомобила.

- На овај начин желимо да подстакнемо грађане да буду физички активнији, али и да побољшамо туристичку понуду града и тако се придружимо европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине - навели су из Градске управе.

Наглашавају да ће се у наредном периоду радити на изградњи бициклистичких стаза и трака, како би свако веће насеље имало свој терминал за изнајмљивање бицикала.

Студенткиња Марија Ристић, која живи у насељу Лауш, каже и да сваки дан иде до града, па јој бајк шеринг много значи.

- Бицикл изнајмим кад год имам прилику. Не волим брзу вожњу и увијек пазим на безбједност, због чега не возим касно ноћу. Било би добро да у граду има више бициклистичких стаза, онда би сигурно било и више бициклиста. Више волим да возим по хладноћи него када су врућине, јер ако обучем топлу јакну, онда нема никаквих проблема  - рекла је Ристићева и додала да се нада да са доласком зиме терминали за јавне бицикле неће бити угашени, а двоточкаши спремљени у складишта.

И за Маринка Ђурића бајк шеринг је веома користан, јер често бициклом иде на посао.

- Познат сам по томе да касним, гдје год кренем, закасним. Сад сам тај проблем ријешио изнајмљивањем бицикла. Терминал је у близини мог стана, тако да су ми често при руци ако негдје журим. Не користим га увијек, само кад знам да ћу каснити - истакао је Ђурић.

Великој породици свјетских градова који користе систем за јавно изнајмљивање бицикала Бањалука се придружила крајем марта. Изнајмљивање бицикла пола сата у току дана је бесплатно, а након тога сваки сљедећи започети час плаћа се 1,5 КМ. Мјесечна претплата је пет, а годишња 20 КМ.

  Бициклистичка стаза

Изградња тротоара и бициклистичке стазе уз централну саобраћајницу у Залужанима почела је у петак у оквиру пројекта вриједног 650.000 КМ.

Дио овог пројекта већ је реализован у дијелу овог насеља, за шта је из градског буџета издвојено 250.000 КМ. Према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, пјешачка стаза ће бити широка метар и по, а бициклистичка метар. У Одјељењу истичу да ће изградњом ове стазе бити знатно повећана безбједност пјешака који се у великом броју крећу овом фреквентном саобраћајницом, уз коју се налази велики број пословних и стамбених објеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана