Јавни тоалет у центру Бањалуке до краја године

Весна Поповић
Јавни тоалет у центру Бањалуке до краја године

Бањалука - Градске власти планирају у току ове године у ужем центру града да обезбиједе јавни тоалет чиме би бар на једној локацији мобилне тоалет кабине постале прошлост.

У игри су двије локације плато испред Музеја савремене умјетности РС локације и стари занатски центар а начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар рекао је да ће до краја године на једној од њих сигурно бити у функцији јавни тоалет.

- Имали смо много жалби на тоалет кабине у центру града а поготово на оне на платоу испред Музеја. С једне старне оне су потребне али с друге оне су ружна слика у центру града а око њих се осјете и непријатни мириси. Како бисмо направили баланс између те двије супротности, односно обезбиједили квалитетнију услугу онима којима је она потребна а да они никоме не сметају, одлучили смо да бар на једној локацији у градском језгру ријешимо проблем недостатка тоалета - рекао је Билчар.

Додао је да зато дјелују истовремено у два правца те да ће више фактора утицати на то гдје ће поменута идеја на крају бити и реализована.

- Сигурно је да ће одлучујући фактор бити и колико ће свака од тих солуција да кошта јер за те намјене имамо ограничена средства на располагању  - казао је Билчар. 

Рекао је да на платоу испред Музеја планиран аутоматски самочистећи тоалет.

- Ту треба ријешити питање наплате, односно колико ће се наплаћивати његово коришћење. Тај новац ће бити потребан за одржавање тог објекта. Поред тога у току је измјена регулационог плана за то подручје града па морамо видјети када та процедура прође да ли ће уопште бити могуће да тако нешто на тој локацији и поставимо - објаснио је Билчар.

Додао је да се друга опција налази у старом занатском центру.

- У сутерену је прије сигурно 20 и више године направљен јавни тоалет који никада није пуштен у функцију јер је било неких проблема са одводима. Како друго није коришћен потребно је замијенити и одређене инсталације а у том дијелу нису спроведене ни електроинсталације. Ако те техничке проблеме успијемо отклонити тај простор ћемо ове године ставити у функцију - казао је Билчар.

Напоменуо је да ако у занатском центру оспособе јавни тоалет  пластичне кућице на Тргу Крајине ће бити уклоњене.

- Ако реализујемо прву солуцију онда ће се уклонити кућице код  Музеја - навео је Билчар. 

Грађани сматрају да би се то питање што прије требало ријешити.

- Ружно је видјети пластичне тоалет кабине  у центру града и треба пронаћи начин да се оне уклоне али и обезбиједи алтернатива. Сваком граду су потребни јавни тоалети не само на једној већа на више локација - казао је  пензионер Душко Вујаковић.

Финансирање

Петар Билчар није могао прецизирати колико средства је намијењено за овај пројекат али је додао ће она бити искоришћена из ставке изградња комуналних и других објеката која у овој години износи 180.000 КМ. Поред тог новца кроз буџет овог одјељења за изнајмљивање и одржавање пластичних тоалет кабина ове године је планирао 96.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана