Јавни бицикли у Бањалуци доступни до недјеље

Агенције
Јавни бицикли у Бањалуци доступни до недјеље

Бањалука - Због све нижих температура и приближавања зимске сезоне, новоуведени систем за изнајмљивање јавних бицикала, „БЛ Бајк”, од недјеље престаје са радом.

Недјеља је задњи дан у овој години када ће Бањалучани моћи да користе услуге „БЛ бајк”, након чега слиједи зимска пауза, све до прољећа. Ово је уобичајена пракса у свим градовима у којима постоји овакав систем, а бицикли ће током зиме бити заштићени на адекватан начин.

“Завршавајући прву сезону, можемо рећи да је пројекат јавног изнајмљивања бицикала „БЛ бајк” био веома успјешан, јер је број пријављених чланова заједнице прешао 1.000, а забиљежено је преко 11.000 изнајмљивања. Такође, на овај начин желимо подстакнути на физичку активност и побољшати туристичку понуду нашег града, те се придружити европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине”, каже Славко Давидовић, шеф Одсјека за саобраћај.

Он је додао да је највише најмова остварено радним данима, што је охрабрујући податак који показује да су грађани бицикл углавном користили за одлазак на посао, школу, факултет и слично. Најчешћа употреба бицикала у току дана је у времену од 7.00 до 8.00 часова и од 16.00 до 17.00 часова.

Из Одсјека за саобраћај најављују да ће у 2019. години систем бити проширен новим теминалима, са циљем да се у будућности цијели град покрије станицама са јавним бициклима.

Овај систем је уведен прољетос, а за почетак опремљен је са четири терминала са укупно 30 бицикала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана