Javni bicikli dostupni od proljeća u Banjaluci

nezavisne.com
Javni bicikli dostupni od proljeća u Banjaluci

Banjaluka-Automatski sistem iznajmljivanja javnih bicikala, tzv. bike sharing, trebalo bi da počne s radom na proljeće iduće godine, kao prvi sistem te vrste na prostoru RS.

"Uvođenjem ovog sistema želimo da promovišemo zdrav način života, ekologiju i održivi razvoj kroz veću upotrebu bicikala u svakodnevnom životu", rekao je Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi. 

Zasad je planirano da u prvoj fazi, na području grada budu instalirane četiri lokacije sa ukupno 30 bicikala, koje će biti opremljene odgovarajućim terminalom i sistemom za iznajmljivanje i parkiranje bicikala.

Korisnici će moći da se registruju internetom, mobilnom aplikacijom, direktno na terminalu ili dolaskom u prostorije Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

"Dolaskom na terminal i provjerom identifikacije, sistem automatski otključava bicikl. Po završetku vožnje, korisnik vraća bicikl na jedan od terminala, a sistem automatski radi obradu i naplatu u zavisnosti od vremena korištenja bicikla", naglasio je Sandić.

On je istakao da još nije utvrđena cijena za korištenje sistema, ali kako kaže, biće prihvatljiva za svačiji džep.

Tihomir Dakić, član Centra za zaštitu životne sredine i aktivni biciklista, kaže da uvođenje "bike sharinga" predstavlja veoma bitnu stvar za grad.

"Sve veće gužve u saobraćaju, prepuni parking prostori i zagađenje vazduha, problemi su sa kojim se bore svi gradovi i urbane sredine, pa tako i naš grad. Razvoj biciklističkog saobraćaja, kao i podrška u korištenju bicikla kao prevoznog sredstva, u velikoj mjeri efikasno može riješiti ove probleme", kazao je Dakić za "Nezavisne".

Na osnovu provedene javne nabavke, kao najpovoljniji ponuđač izabrana je kompanija "Supermarket" sa ponuđenom cijenom od 132.000 KM, gdje su dužni da obezbijede neophodnu opremu, bicikle i kompjuterski softver za iznajmljivanje bicikala.

Prihvatanjem ove ponude, Banjaluka se pridružuje mreži evropskih gradova koji već godinama s uspjehom praktikuju "bike sharing" sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana