Јавни бицикли доступни од прољећа у Бањалуци

Јавни бицикли доступни од прољећа у Бањалуци 25.12.2017 06:35 | nezavisne.com

Бањалука-Аутоматски систем изнајмљивања јавних бицикала, тзв. бике схаринг, требало би да почне с радом на прољеће идуће године, као први систем те врсте на простору РС.

"Увођењем овог система желимо да промовишемо здрав начин живота, екологију и одрживи развој кроз већу употребу бицикала у свакодневном животу", рекао је Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве у Градској управи. 

Засад је планирано да у првој фази, на подручју града буду инсталиране четири локације са укупно 30 бицикала, које ће бити опремљене одговарајућим терминалом и системом за изнајмљивање и паркирање бицикала.

Корисници ће моћи да се региструју интернетом, мобилном апликацијом, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве.

"Доласком на терминал и провјером идентификације, систем аутоматски откључава бицикл. По завршетку вожње, корисник враћа бицикл на један од терминала, а систем аутоматски ради обраду и наплату у зависности од времена кориштења бицикла", нагласио је Сандић.

Он је истакао да још није утврђена цијена за кориштење система, али како каже, биће прихватљива за свачији џеп.

Тихомир Дакић, члан Центра за заштиту животне средине и активни бициклиста, каже да увођење "бике схаринга" представља веома битну ствар за град.

"Све веће гужве у саобраћају, препуни паркинг простори и загађење ваздуха, проблеми су са којим се боре сви градови и урбане средине, па тако и наш град. Развој бициклистичког саобраћаја, као и подршка у кориштењу бицикла као превозног средства, у великој мјери ефикасно може ријешити ове проблеме", казао је Дакић за "Независне".

На основу проведене јавне набавке, као најповољнији понуђач изабрана је компанија "Супермаркет" са понуђеном цијеном од 132.000 КМ, гдје су дужни да обезбиједе неопходну опрему, бицикле и компјутерски софтвер за изнајмљивање бицикала.

Прихватањем ове понуде, Бањалука се придружује мрежи европских градова који већ годинама с успјехом практикују "бике схаринг" систем.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица