Израдом рукотворина враћају достојанство

Бранкица Смиљанић
Израдом рукотворина враћају достојанство

Бањалука - Жене које је немаштина натјерала да се хране на казану кухиње “Оброк љубави” ускоро би требало да почну радити у шиваоници Удружења “Мозаик пријатељства”, а у плану је и отварање продавнице коју ће красити њихове рукотворине.

Из овог хуманитарног удружења су навели да су стид и нелагодност прво што грађани који дођу у њихове просторије осјећају, због чега су жељели то да промијене.

- Нелагодност коју млади и здрави осјећају, а немају шта да једу, највише нас је погодила, па смо размишљали на који начин да им помогнемо. Тако смо дошли на идеју да отворимо шиваоницу у којој би корисници наших услуга показали своја умијећа - навели су из “Мозаика пријатељства”.

Секретар овог удружења Мирослав Субашић рекао је да је главни циљ свих акција које спроводи ово удружење да се врати достојанство суграђанима.

- Један од циљева удружења јесте да ово постане социјално предузеће које ће помагати угроженим људима. Посебно смо поносни на нашу акцију у оквиру које би требало да почне са радом шиваоница за ситне поправке одјеће, гдје ће почети да ради неколико жена које се хране у нашој кухињи “Оброк љубави” - казао је Субашић.

Додао је да је ово одлично спајање угодног са корисним, те да је за ове жене изузетно важно да доприносе друштву.

- Ове индустријске машине за шивање су веома скупе и до сада смо успјели да купимо само једну, која кошта 1.850 КМ, а планирамо да набавимо још двије. Због тога ћемо морати да наплаћујемо ситне преправке на одјећи које се ураде код наших кројача - рекао је Субашић.

Упоредо са кројачком радњом, Удружење планира да отвори и продавницу ручних радова, својеврсни “Мозаиков” бренд. Како је рекао секретар Удружења, то би биле рукотворине које ће се израђивати од текстила и других материјала.

- Од старих материјала би се правиле нове торбе, али и рециклирали бисмо пластичне флаше - казали су у “Мозаику”.

Након што су уредили Јавно купатило за суграђане, волонтери Удружења “Мозаик пријатељства” дошли су на идеју да, поред тога, направе простор гдје би се суграђани могли ошишати или обријати.

- Свједоци смо још једне потребе људи који се купају у Јавном купатилу “Мозаика пријатељства”. Чисти напуштају купатило, али коса, брада и нокти им остају неуређени. Сходно томе, дошли смо на идеју да у једној од просторија упослимо  фризера и особу која ће сређивати нокте и по потреби обријати лице људима - наводе у овом удружењу.

За ову идеју, осим волонтера, потребна је и опрема попут прибора за шишање, односно маказа, чешљева, огртача, затим машиница за шишање, као и сетова за педикир. Из Удружења позивају све грађане добре воље да им помогну како би ова племенита дјела заживјела.+++

“Оброк љубави”

Удружење “Мозаик пријатељства” води и Јавну кухињу “Оброк љубави” посљедњих 14 година. У кухињи се храни више од 800 социјално угрожених особа, махом старијих, бескућника, особа са здравственим потешкоћама и оних који нису у могућности самостално да зараде за живот. Из овог удружења су нагласили да се на казану “Оброка љубави”  свакодневно хране и млади.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана