Изливи љубави напунили касу

Весна Поповић
Изливи љубави напунили касу

Бањалука - Приходи од таксе за коришћење рекламних паноа су сваке године све већи, а у мору реклама које свакодневно маме пролазнике да пазаре одређене производе, или да користе услуге појединих компанија, нашло се и неколико романтичних порука.

Иако према информацијама из фирми који се баве тим послом тај вид оглашавања још није довољно заживио с времена на вријеме у граду освану поруке попут "Тамара, волим те" или чак стихови "Још те нешто чини изузетном, не само лепота, волео сам те и волећу те, до краја живота", којим је један грађанин честитао својој животној сапутници пола вијека заједничког живота.

Лавину коментара и позитивних емоција изазвао је напис "Господине, ја нисам за тобом онако обично, гимназијски занесена, у мени је све до табана минирано. Воли те твоја Зорана". Ипак, ниједан билборд није придобио већу пажњу него онај који је био постављен код Гимназије када је једна Јелена запросила свог момка Сашу. Град су украсили и панои са симпатичним одговорима на питање шта је љубав.

У фирми "Студио дизајн" кажу да се више од 90 одсто оглашавања путем билборда односи на рекламирање производа и услуга, али има и оних храбрих који на овај начин желе да изјаве љубав.

- Мањи дио се користи за неке друге намјене и углавном су то личне поруке љубавног садржаја - кажу у "Студио дизајну".

Без обзира да ли је ријеч о рекламама производа или изливима љубави овај посао представља и значајан приход за буџет града. Он је нарочито био уносан ове године јер је град од наплате таксе за коришћење рекламних паноа за осам мјесеци зарадио 606.461 КМ, што је за 138.905 КМ више него током цијеле прошле године када је укупан прилив новца по том основу у буџету града износио 467.556 КМ.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар тврди да је то резултат другачије организације рада, те боље комуникације са комуналном полицијом.

- У Одјељењу смо појачали број службеника који раде на тим пословима са једног на два и они имају задатак да буду ажурнији када је у питању наплата - рекао је Бичар. 

Говорећи о сарадњи са Одјељењем комуналне полиције Билчар је казао да је она постојала и раније, али да није била најефикаснија, те да је то сада побољшано.

- Они су  константно на терену и имају бољи увид у стање. Често смо на основу њихових контрола утврђивали да су на одређеним локацијама постављени рекламни садржаји за које није била плаћена накнада - казао је Билчар и додао да ће резултат на крају године бити сигурно далеко већи.

Да су појачане контроле на терену потврђују и подаци Одјељења комуналне полиције који показују да се број прекршајних налога у односу на цијелу 2016. годину готово удвостручио. У том одјељењу су рекли да је прошле године издато 28 казни и наплаћено 9.000 КМ.

- Од почетка ове године издата су 43 прекршајна налога на основу којих су наплаћене казне у износу од 20.600 КМ - казали су у овом одјељењу.

Казне

У Одјељењу комуналне полиције су рекли да су Одлуком о рекламирању на територији града прописане казне за оне који без одговарајућих дозвола постављају рекламне паное, а оне за правна лица износе од 1.000 до 7.000 марака.

- За одговорна лица у правном лицу предвиђене су казне од 300 до 1.800 КМ, док за физичка лица од 100 до 1.000 КМ - навели су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана