Изградња топлане у Бањалуци може да почне већ за викенд

Весна Поповић
Изградња топлане у Бањалуци може да почне већ за викенд

Бањалука - Изградња новог гријног постројења на дрвну сјечку, које ће функционисати у склопу новооснованог предузећа "Еко-топлана" д.о.о, могла би почети већ овог викенда уколико буду обезбијеђене неопходне дозволе и сагласност Скупштине, а град ће за почетак радова кроз кредит обезбиједити три милиона КМ.

Потврдио је то јуче градоначелник Игор Радојичић на сједници колегијума на којој је за 26. мај у десет часова заказана ванредна сједница Скупштине града, када би одборници требало да разматрају сет одлука које се односе на ово питање.

- Створени су услови за покретање овог пројекта, финансијски, технички и правни. Први ће обезбиједити два суоснивача, град и компанија ИЕЕ. Завршен је процес рефинансирања градског дуга што ће нам дозволити да обезбиједимо наш дио за ову инвестицију. Укупно би требало да уложимо 15 милиона КМ плус од 1,5 до два милиона КМ за дрвну сјечку. Град ће иницијални дио инвестиције од три милиона КМ обезбиједити кроз кредитно задужење које ће такође бити једна од тачака дневног реда овог засједања - рекао је Радојичић.

Казао је да су технички услови обезбијеђени јер је компанија ИЕЕ спремна да крене у посао оног момента када град заврши формално-правне послове.

- Треба да обезбиједимо локацијске услове и дозволу за припремне радове, а Скупштина града да донесе одлуке о оснивању новог предузећа те о уласку у партнерство са компанијом ИЕЕ. Ако испунимо те претпоставке, теоретски у суботу би већ могли почети радови - навео је Радојичић.

Истакао је да је рок за завршетак свих радова седам и по мјесеци.

- Градња новог постројења у непосредној близини старе топлане би требало да иде модуларно што значи да би дио капацитета требало да буде употребљив и раније у наредној гријној сезони. До комплетне инсталације система стара топлана је дужна да обезбиједи гријање града - навео је Радојичић и напоменуо да је већ закупљен простор у кругу "Инцела" за складиштење дрвне сјечке.

Према његовим ријечима, понудом компаније ИЕЕ је предвиђено да цијена гријања неће бити мијењана за потрошаче који плаћају испоручену топлотну енергију по метру квадратном.

- За оне који користе калориметре мораће се мијењати тарифни систем. То укључује варијабилни дио, оно што се потроши на загријавање простора, те фиксни, трошак допреме топлотне енергије до самог објекта. Тај дио се мора платити, иначе би га морала сносити компанија и тиме би ишла у минус - рекао је Радојичић.

Казао је да ће већински власник, компанија ИЕЕ, обезбиједити менаџмент за вођење нове фирме.

На ванредном засједању одборници одлучују о:

- давању сагласности на Приједлог уговора са компанијом ИЕЕ

- оснивању заједничког привредног друштва

- давању сагласности на Нацрт уговора о оснивању "Еко-топлане Бањалука" д.о.о.

- кредитном задужењу града за почетну инвестицију од три милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана