Izgradnja dalekovoda rješava nestašicu vode na Manjači

Vesna Popović
Izgradnja dalekovoda rješava nestašicu vode na Manjači

Banjaluka - Sa predstavnicima Mjesne zajednice Stričići dogovorili smo se da obezbijede nastavak radova na dalekovodu, koji bi omogućio rad pumpe na rezervoaru u Vulinima, čime bi bio riješen problem snabdijevanja vodom Lokvara, Dujakovaca i Gornjih Lusića.

Rekao je to gradonačelnik Slobodan Gavranović nakon jučerašnjeg sastanak sa predstavnicima MZ Stričići i Centra za razvoj i unapređenje sela.

- Izgrađena je pumpna stanica, cjevovod i rezervoar, ali mještani su prošle godine zaustavili gradnju dalekovoda na privatnim posjedima. Ako dozvole izgradnju, uskoro će biti obezbijeđena voda za ova sela - naglasio je Gavranović.

Najavio je da će zajedno sa predstavnicima Centra i izvođača radova naredne sedmice obići plato Manjače i utvrditi rokove za završetak radova.

Sa predstavnicima MZ Rekavice dogovoreno je da Centar za razvoj sela u narednih sedam dana napravi prijedlog za poboljšanje snabdijevanja vodom za to selo.

Gavranović je naglasio da će prilikom planiranja budžeta za narednu godinu prioritetno biti razmatrano obezbjeđenje 500.000 KM za završetak radova na "Gašića vrelu", čime bi se obezbijedilo snabdijevanje vodom Racuna.
Na sastanku je konstatovano da su svi zahtjevi građana za dopremu vode, koji su u posljednjih 30 dana stigli riješeni u najkraćem roku.

- Cisterne su juče odvozile vodu u Rekavice dva, Srpske toplice, Karanovac i Krupu na Vrbasu - istakao je Gavranović.

Dodao je da je za završetak vodovodnih sistema "Gašića vrelo" i "Banjice" potrebno 1,5 miliona, a za "Crno vrelo" 13 miliona KM.

- Formiraćemo stručni tim koji će analizirati ovu procjenu i tražićemo način da već u narednoj godini završimo "Banjicu" i "Gašića vrelo" - kazao je Gavranović.

Podsjetio je da su radovi na vodovodnom sistemu "Crno vrelo" zaustavljeni, jer je Uprava za indirektno oporezivanje BiH povukla tri miliona KM po osnovu PDV-a za izgradnju seoskih vodovoda.

- Rješenje je poništeno, a do donošenja novog, sredstva su zadržana na računu Uprave. Niko osim Banjaluke ne plaća ovaj PDV - pojasnio je Gavranović.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Zlatko Sladojević nada se da će uskoro biti riješen problem snabdijevanja vodom.

- Dalekovod i transformator treba biti u selu Đuričići, koje pripada opštini Ribnik. Mještani su pristali, ali žele da gradonačelnik posreduje u pregovorima za opštinom Ribnik da se za oko 27 domaćinstava na tom kraju obezbijedi voda - rekao je Sladojević.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) su objasnili da je slučaj Centra za razvoj i unapređenje sela jedinstven, jer je Banjaluka jedina lokalna zajednica koja je ovu djelatnost registrovala u sistemu PDV-a.

- Ukazali smo predstavnicima Centra da oni nisu ni imali obavezu da se registruju u PDV sistemu. Osporeno im je pravo na povrat ulaznog PDV-a za izgradnju vodovoda na selima. Nakon njihove žalbe rješenje je poništeno i predmet je vraćen na ponovno rješavanje. Inspektori su u ponovnoj kontroli Centra za razvoj i unapređenje sela opet utvrdili poresku obavezu u iznosu od 2,5 miliona KM, što sa zateznim kamatama iznosi nešto više od tri miliona KM - objasnili su u Upravi.

Dodali su da je po završetku ponovljene kontrole Centar opet uložio žalbu, koja je tek u postupku rješavanja.

- Eventualni povrat sredstava biće moguć samo ukoliko drugostepeni organ Odjeljenje za pravne poslove UIO donese odluku u korist Centra za razvoj sela - dodali su u Upravi.

 Cisterne

Prema podacima Gradske uprave u posljednjih 30 dana 170 cisterni dopremilo je 1.385 kubika vode u 20 mjesnih zajednica.

- Najviše je otišlo u Česmu  42, Stričiće 31, Krupu na Vrbasu 21 i Karanovac 18. U Gornju Piskavicu dopremljeno je 12 cisterni, Donja Kola osam, Bočac i Piskavicu po sedam… - rekli su Gradskoj upravi.

 

Obećanje

Gavranović je dodao da će Vlada Republike Srpske dati ranije obećana dva miliona KM za podršku izgradnje vodovoda na seoskom području.

- Na seoskim područjima izgrađeno je i stavljeno u funkciju više 650 kilometara vodovodne mreže, u šta je uloženo oko 25 miliona KM - kazao je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana