Iz ruševina nikla krajiška ljepotica VIDEO

Jasmina Perišić
Iz ruševina nikla krajiška ljepotica VIDEO

Banjaluka - Na današnji dan prije tačno 47 godina razorni zemljotres gotovo je sa zemljom sravnio Banjaluku, ali ne i uništio život u njoj.

Iz ruševina je nikla krajiška ljepotica kojoj se mnogi dive. Brojni stanovnici i danas se sjećaju strahovitog podrhtavanja tla 27. oktobra 1969. godine, a pred očima su im slike do temelja porušenih zgrada i kuća, ljudi zarobljenih pod ruševinama i mnogih šokiranih lica koja su nijemo gledala snagu prirode.

Kazaljke na časovnicima zaustavile su se u devet časova i 11 minuta, kada je zemljotres jačine 8,5 stepeni Merkalijeve skale uzeo svoj danak. Ova prirodna katastrofa odnijela je 15 života, dok je 1.117 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

- Kao da je juče bilo. Čini mi se da gledam slike užasa sa gradskih ulica. U vrijeme zemljotresa bila je nikad hladnija jesen, a ubrzo je došla oštra i nemilosrdna zima. Kraj te 1969. godine je ličio na demonstraciju sile prirode - započinje priču penzioner Mihajlo Simić (75), koji je u trenutku zemljotresa bio u svojoj kući u naselju Rosulje.

Kaže da mu kuća nije bila totalno porušena.

- Oštećenja su bila velika. Popucali su prozori i zidovi. Supruga i ja, tada još mladi bračni par, uspjeli smo da sačuvamo živu glavu. Na vrijeme smo istrčali na dvorište. U momentu smo izgubili sve što smo nekako zajedničkim radom uspjeli da stvorimo, ali stvari nam nije bilo žao. Najvažnije je bilo da su glave žive i da su nam porodice dobro - prisjeća se Simić.

Dodaje da je Banjaluka preko noći postala grad šatora, kamp prikolica i velikih kontejnera.

- Ali zemljotres nije uništio život. Brzo smo se konsolidovali i organizovali. Zavrnuli smo rukave i počeli da Banjaluci vraćamo onaj njen prepoznatljiv izgled i duh. Posvuda su se mogli vidjeti samo vojska i narod koji čiste ruševine - ispričao je Simić.

Dodao je da su podrška i pomoć, koje su stizale sa svih strana, nešto što se ne zaboravlja.

Prije razornog zemljotresa, tlo je počelo da podrhtava 26. oktobra u 2.55 časova, potpuno je uništeno 86.000 stanova, a velika oštećenja nanesena su školskim, kulturnim, zdravstvenim, društvenim i objektima upravne administracije. Privreda je pretrpjela znatne gubitke, a sva preduzeća su kasnije radila sa znatno smanjenim kapacitetima, dok su neka prekinula proizvodnju. Autobusi iz Banjaluke odvezli su osnovce i srednjoškolce koji su skoro započetu školsku godinu završili u raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Obnova

Tragedija koja je pogodila Banjaluku 1969. godine podigla je na noge tadašnju Jugoslaviju, ali i druge zemlje koje su pomagale u obnovi grada. Na poklon je dobijena nova zgrada Gimnazije, dok je Bugarska izgradila novu školu koja nosi ime po bugarskom narodnom heroju Georgiju Stojkovu Rakovskom. Škola u Slatini nazvana je "Holandija", jer je holandska vlada donirala sredstva za njenu izgradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana