Источна обилазница за растерећење од теретњака

Ивана Кардум
Источна обилазница за растерећење од теретњака

Бањалука - Почела је изградња нове дионице источног транзита кроз мјесну заједницу Обилићево, односно недостајућих 265 метара пута од цркве Светог Василија Острошког до стадиона ФК Напријед.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је јуче да се на овај пројекат спајања источног транзита са новим Зеленим мостом чека више од 30 година.

- Цијели источни дио града по завршетку овог пројекта требало би да има потпуно нови, савремени коловоз који ће представљати окосницу цијелог саобраћаја - истакао је Радојичић.

Он је напоменуо да изградњу ове дионице, од Крфске до улице Гаврила Принципа, заједно реализују Градска управа и предузеће “Путеви Републике Српске”, те да је план да то буде нова широка саобраћајница са бициклистичким и пјешачким стазама.

- Град је финансирао рјешавање имовинско-правних послова, обезбиједио средства за изградњу пјешачких и бициклистичких стаза, јавну расвјету и оборинску канализацију, као и зацјевљење Ђурђевачког потока, док ће изградњу коловоза финансирати “Путеви РС” - навео је Радојичић.

Директор предузећа “Путеви РС” Ненад Нешић истакао је да ће овај пројекат допринијети да источна обилазница функционише, те да се на њу преусмјери сав теретни саобраћај из Мркоњић Града и Шипова.

- Ријеч је о дужини саобраћајнице од 470 метара, од чега 215 метара радимо рехабилитацију постојеће, а остало је потпуно нова траса - казао је Нешић.

Он је подсјетио да је рок за завршетак радова 180 дана, те да је од извођача, предузећа “Козарапутеви”, добио обећање да ће бити готово и прије, односно за пет мјесеци.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Обилићево Дарко Милаковић истакао је да је ово најзначајнији од низа великих инфраструктурних пројеката за ово насеље.

Упоредо са реализацијом овог пројекта у овој години би требало да буду изграђене бициклистичке и пјешачке стазе, и то кроз дрворед који води од “Еуро бенц пумпе” до Ребровачке цркве, уз дионицу источног транзита која је саграђена прошле године. Тиме ће се добити источна бициклистичка стаза, која ће се протезати све до насеља Траписти.

Пенали због Зеленог моста

Игор Радојичић је изјавио да би извођач радова на Зеленом мосту могао да плати пенале уколико не испоштује рок за изградњу.

- Рок је већ једном продужен, а у неким периодима се није радило довољним интензитетом, тако да мислим да су мале шансе да прихватимо захтјев за ново продужење рока. У сваком случају, са или без пенала, очекујем да мост буде готов до Спасовдана. У супротном, то значи још већу штету за извођача - истакао је Радојичић.

Иначе, извођач радова је компанија “Приједор путеви”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана