Istočna biciklistička magistrala vezaće Zeleni most i Krčmarice

Vesna Popović
Istočna biciklistička magistrala vezaće Zeleni most i Krčmarice

Banjaluka - Vožnja bicikla je sve popularnija u gradu na Vrbasu, a ljubitelji dvotočkaša će dobiti još dvije nove biciklističke staze, u Zalužanima i na Starčevici.

U Gradskoj upravi su rekli da će u 2018. prilikom postavljanja trotoara u Zalužanima u ulici Put srpskih branilaca biti izgrađena i biciklistička staza duga oko 1,5 kilometara. Cijelom dužinom parka, na potezu od marketa “As” do novog kružnog toka na Rebrovcu, trebalo bi da niknu savremena biciklistička i pješačka staza. Staze će biti izgrađene na zelenoj površini koju rekreativci sada koriste kao improvizovanu stazu za trčanje.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić ističe da je u toku završna faza projektovanja biciklističkih staza na zelenoj površini između Bulevara Desanke Maksimović i ulice Jug Bogdana, kao i pješačke staze.

- Projektovane su biciklistička i pješačka staza uz desnu stranu novoizgrađenog dijela istočnog tranzita, a izgradnji će biti pristupljeno u narednom periodu, u zavisnosti od priliva novca. Buduća staza je od izuzetnog značaja jer bismo njome dobili tzv. istočnu biciklističku magistralu. Biciklisti bi imali stazu od novog Zelenog mosta do Krčmarica na drugoj strani grada - kazao je Sandić.

U Gradskoj upravi su dodali da je ove godine planirana i sanacija dijela biciklističke staze, i to u Karađorđevoj ulici u okviru investicionog održavanja gradskih saobraćajnica.

- U okviru redovnog održavanja biće sanirana oštećenja i na drugim postojećim biciklističkim stazama - rekli su u Gradskoj upravi te dodali da je do sada izgrađeno 14 kilometara biciklističkih staza.

Ni pješački prilazi nisu zanemareni, pa se privode kraju radovi u blizini novoizgrađenog kružnog toka u podnožju Starčevice, na spoju ulice Majke Jugovića, Bulevara Desanke Maksimović i novog dijela istočnog tranzita. Tokom vikenda obostrani trotoari na ukrštanju Bulevara Desanke Maksimović s ulicom Majke Jugovića su asfaltirani, čime je olakšano kretanje pješaka iz pravca Starčevice ka mostu Venecija. U toku su pripreme za asfaltiranje i dijela trotoara kod marketa “As” i ukrštanja s ulicom Stevana Bulajića.

Koordinator programa transporta u Centru za životnu sredinu Tihomir Dakić rekao je da je spajanje najudaljenijih naselja s užim gradskim jezgrom, te obezbjeđivanje sigurnog kretanja biciklista osnovni preduslov za korišćenje bicikla kao prevoznog sredstva.

Teretana

U parkovskoj zoni u podnožju Starčevice ovih dana je krenula i izgradnja teretane na otvorenom, a radovi će biti završeni za mjesec. Ova lokacija izabrana je zbog velikog broja rekreativaca koji koriste improvizovanu trim-stazu. Identična teretana se gradi i u Lazarevu, na zelenoj površini u blizini pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana