Ističe rok za legalizaciju

Vesna Popović
Ističe rok za legalizaciju

Banjaluka - Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata ističe 31. decembra i poslije toga neće biti moguće podnijeti zahtjev za naknadnu građevinsku dozvolu za te građevine.

Rekli su ovo u Odjeljenju za prostorno uređenje Gradske uprave i dodali da do kraja godine očekuju znatan broj novih zahtjeva prije nego što istekne rok za legalizaciju.

- Vlasnici nelegalnih objekata koji to do sada nisu učinili bez odgađanja treba da uđu u proces legalizacije, jer za to imaju nešto više od 20 dana. Ukoliko do tog datuma ne predaju zahtjev za građevinsku dozvolu, prema postojećim zakonskim rješenjima, njihovi objekti će kao nelegalni biti predmet inspekcijskih kontrola, koje će biti pojačane početkom naredne godine - kazali su u ovom odjeljenju.

Dodali su da su cijene izdavanja dokumenata za legalizaciju veoma povoljne.

- Tako za objekte ukupne površine do 100 metara kvadratnih naknada za legalizaciju iznosi 100 KM, a do 200 kvadrata je 500 KM - kazali su u pomenutom odjeljenju.

Dodali su da je od 2008. godine do danas podneseno više od 14.000 zahtjeva za legalizaciju.

- Samo u ovoj godini primljeno je više od 3.000. Do sada je riješeno više od 8.000, a od tog broja u 3.870 slučaja su izdate građevinske dozvole - rekli su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je u toku obrada oko 6.200 predmeta.

- Za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte, čija je građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji su u potpunosti završeni, naknadna građevinska i upotrebna dozvola izdaju se jednim rješenjem - kazali su u ovom odjeljenju.

Predsjednik Savjeta MZ Vrbanja Bogdan Marijanović je rekao da je od 2000. godine u ovoj MZ niklo nekoliko novih naselja.

- Uglavnom se radi o raseljenim licima koja su na ovaj način htjela da riješe stambeno pitanje. Malo kuća ima građevinsku dozvolu, ali za one koji nemaju u 90 odsto slučajeva vlasnici su predali zahtjev za legalizaciju i postupci su u toku. Siguran sam da će i ovih deset odsto to uraditi do kraja godine, jer znaju da nema produženja roka - naveo je Marijanović.

Predsjednik Savjeta MZ Drakulić Ilija Đukić je rekao da da je veliki broj kuća u ovoj MZ legalizovano u posljednjih nekoliko godina.

- Ne vjerujem da je ostalo puno kuća koje još nemaju građevinsku dozvolu. To su uglavnom mještani slabijeg imovinskog stanja koji nemaju novca da plate naknade koje su tražene - rekao je Đukić.

Uslov

U Odjeljenju za prostorno uređenje su napomenuli da je moguće legalizovati samo objekte koji su izgrađeni ili čija je izgradnja započela do 24. maja 2013. godine.

- Legalizacija predstavlja naknadno izdavanje lokacijskih uslova, građevinske i upotrebne dozvole za objekte, odnosno dijelove objekata izgrađene bez građevinske dozvole ili na kojima je prilikom građenja odstupljeno od glavnog projekta - naveli su u ovom odjeljenju.

Dokumenta za legalizaciju

Zahtjev za legalizaciju

Kopija katastarskog plana sa identifikacijom starog i novog premjera

Dokaz o vlasništvu (izvod iz javne evidencije o nepokretnostima)

Geodetski snimak objekta

Građevinsku dozvolu, ako je ona bila izdata

Gradsku administrativnu taksu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana