Искуства свјетских путника пред Бањалучанима

Дејана Братић
Искуства свјетских путника пред Бањалучанима

Бањалука - Дружење са најпознатијим путницима Балкана који су пропутовали скоро 100 земаља и подијелили своја занимљива искуства организовано је у понедјељак увече први пут у Бањалуци, а привукло је велику пажњу грађана, посебно младих.

У свијету блогера и инфлуенсера овај догађај познатији је под називом  “травел мит ап”, а у граду на Врбасу окупио свјетске путнике и путописце који су догађаје са својих путешествија подијелили са Бањалучанима.

Познати бањалучки полиглота и путописац Роберт Дацешин организовао је овај први “травел мит ап” у свом граду, а идеја је била да људи виде да се може путовати без много новца.

 - Довели смо људе који су показали да се трудом и радом може обићи свијет. Сасвим спонтано сам одлучио да организујем овај догађај, а план је да се ово одржава сваки мјесец и да прерасте у традицију - рекао је Дацешин.

Додао је да је ово сјајан вид едукације јер људи могу да чују путописна искуства других особа и да из тога извуку оно најкорисније.

Кристијан Иличић из Загреба који је обишао око 100 земаља и  који је бренд амбасадор за “Самсунг”, “Уника осигурање” и многе брендове испричао је да су његове путничке авантуре почеле прије поласка на факултет.

- Почео сам путовати са 18 година, кренуо сам са братом у југоисточну Азију и то је било наше прво велико путовање. Отишли смо на Тајланд, возили смо се трећом класом која је коштала десет центи, возили смо се и са кокошкама – испричао је кроз смијех Иличић. Кад је дошао на Тајланд шокирао се њиховом културом живљења, а храна му се тада није допала.

Након тога, каже, заљубио се у путовања и из године у годину обилазио је све више земаља.

Дружењу је присуствовао и Нејтан Пецоло из Сао Паола који је рекао да у Бањалуку долази већ пети пут и да осјећа као код куће.

- Највише у овој земљи волим аутентичност. Овдје сам упознао много пријатеља и радујем се сваком поновном доласку - рекао је Пецоло. Бразилац није крио одушевљење градом на Врбасу и бањалучким ћевапима.

Сви присутни били су одушевљени и постављали су питања путописцима. - Заиста ми је драго што сам имала прилику да слушам све ове људе. Било је корисно и интересантно - рекла је Студенткиња Смиљана Ђукић.

Ширење видика

Роберт Дацешин истакао је да су му путовања проширила многе видике.

- Кроз путовања највише сам научио да цијеним неке ствари које имамо овдје и да боље схватим колико сам срећан што живим овдје. Када путујеш схватиш да су људи у суштини добри и лоши и да нема везе одакле неко долази - рекао је Дацешин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана