Inspektori utvrdili 691 prekršaj, izrečeno 763.000 KM kazni

Aleksandar Stojanović
Inspektori utvrdili 691 prekršaj, izrečeno 763.000 KM kazni

Banjaluka - Inspektori Odjeljenja za inspekcije poslove u prošloj godini imali su pune ruke posla, a obavljene su 17.164 kontrole, odnosno 1.300 više nego u 2017. godini. Zbog utvrđenih nepravilnosti, izdat je 691 prekršajni nalog na osnovu kojih su izrečene novčane kazne od oko 763.000 KM.

- Najveći broj kontrola lani, njih 3.578 obavila je urbanističko-građevinska inspekcija. Po njenom nalogu, između ostalog, uklonjeno je 27 nelegalnih objekata - rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcije poslove Janko Kecman.

Tokom prošlogodišnjih kontrola Inspekcije rada, najčešće nepravilnosti koje su utvrdili, odnosile su se na neprijavljene radnike i nevođenje zakonom propisanih evidencija.

Pored redovnih aktivnosti, predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove su u okviru sredstava hitnih intervencija angažovali izvođače za sanaciju više klizišta.

- Riječ je o manjim zahvatima kojima je bilo potrebno u što kraćem roku otkloniti uočene nedostatke, a za šta je ukupno utrošeno oko 50.000 KM. Takvi radovi izvedeni na području mjesnih zajednica Gornja Piskavica, Česma, Saračica, Obilićevo i Debeljaci - kazao je načelnik Kecman.

Kada je riječ o sprovođenju mjera na sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti u vezi sa ispravnošću hrane i kontrole nad proizvodnjom i prometom životnih namirnica, tokom 2018. godine najveći broj kontrola, Inspekcija za hranu sprovela je u oblasti proizvodnje i prometa životnih namirnica.

- Po zahtjevu stranaka, inspektori za hranu naredili su uništenje 261.214  kilograma raznih namirnica sa isteklim rokom upotrebe čija je vrijednost 582.577 KM - dodali su Odjeljenju.

Težište rada vodnih inspektora odnosilo se na kontrole vodotokova prvog i drugog reda, propusta ispod željezničkih pruga, obaloutvrda Vrbasa i Vrbanje, te septičkih jama.

U protekloj godini, pojedine inspekcije su “osvježene” mladim kadrom, što je, kako smatra Kecman, dovelo i do boljih rezultata rada.

- Osim kadrovske popunjenosti u ovoj godini ćemo posebnu pažnju posvetiti i materijalnom poboljšanju uslova rada inspektora. U saradnji sa republičkom inspekcijom, idemo ka unapređenju i uvezivanju putem informatičkih tehnologija, tako da će u narednom periodu inspektori biti u mogućnosti izdavanja zapisnika na licu mjesta - zaključio je Kecman.

Poljoprivreda i ekologija

Veliki broj kontrola prošle godine obavila je i Veterinarska inspekcija, u okviru kojih je naređena eutanazija i neškodljivo uništavanje 67 koza i šest pčelinjih društava.

U oblasti ekologije, nadležna inspekcija obavila je 796 pregleda koji su se uglavnom odnosili na izbor energenata za loženje u zimskim uslovima.

Poljoprivredna inspekcija je, između ostalog, stavila van prometa 3.200 kilograma mineralnog đubriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana