Инспектори утврдили 691 прекршај, изречено 763.000 КМ казни

Александар Стојановић
Инспектори утврдили 691 прекршај, изречено 763.000 КМ казни

Бањалука - Инспектори Одјељења за инспекције послове у прошлој години имали су пуне руке посла, а обављене су 17.164 контроле, односно 1.300 више него у 2017. години. Због утврђених неправилности, издат је 691 прекршајни налог на основу којих су изречене новчане казне од око 763.000 КМ.

- Највећи број контрола лани, њих 3.578 обавила је урбанистичко-грађевинска инспекција. По њеном налогу, између осталог, уклоњено је 27 нелегалних објеката - рекао је начелник Одјељења за инспекције послове Јанко Кецман.

Током прошлогодишњих контрола Инспекције рада, најчешће неправилности које су утврдили, односиле су се на непријављене раднике и невођење законом прописаних евиденција.

Поред редовних активности, представници Одјељења за инспекцијске послове су у оквиру средстава хитних интервенција ангажовали извођаче за санацију више клизишта.

- Ријеч је о мањим захватима којима је било потребно у што краћем року отклонити уочене недостатке, а за шта је укупно утрошено око 50.000 КМ. Такви радови изведени на подручју мјесних заједница Горња Пискавица, Чесма, Сарачица, Обилићево и Дебељаци - казао је начелник Кецман.

Када је ријеч о спровођењу мјера на спречавању и сузбијању заразних болести у вези са исправношћу хране и контроле над производњом и прометом животних намирница, током 2018. године највећи број контрола, Инспекција за храну спровела је у области производње и промета животних намирница.

- По захтјеву странака, инспектори за храну наредили су уништење 261.214  килограма разних намирница са истеклим роком употребе чија је вриједност 582.577 КМ - додали су Одјељењу.

Тежиште рада водних инспектора односило се на контроле водотокова првог и другог реда, пропуста испод жељезничких пруга, обалоутврда Врбаса и Врбање, те септичких јама.

У протеклој години, поједине инспекције су “освјежене” младим кадром, што је, како сматра Кецман, довело и до бољих резултата рада.

- Осим кадровске попуњености у овој години ћемо посебну пажњу посветити и материјалном побољшању услова рада инспектора. У сарадњи са републичком инспекцијом, идемо ка унапређењу и увезивању путем информатичких технологија, тако да ће у наредном периоду инспектори бити у могућности издавања записника на лицу мјеста - закључио је Кецман.

Пољопривреда и екологија

Велики број контрола прошле године обавила је и Ветеринарска инспекција, у оквиру којих је наређена еутаназија и нешкодљиво уништавање 67 коза и шест пчелињих друштава.

У области екологије, надлежна инспекција обавила је 796 прегледа који су се углавном односили на избор енергената за ложење у зимским условима.

Пољопривредна инспекција је, између осталог, ставила ван промета 3.200 килограма минералног ђубрива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана