Инспектори наредили уклањање плинске станице на Лаушу

Невена Бунић
Инспектори наредили уклањање плинске станице на Лаушу

Бањалука - Становници улице Црквена на Лаушу могу да одахну јер ће плинска станица из које је у уторак цурио плин морати да буде уклоњена у наредних 15 дана.

Ово су стамбеној задрузи "Бањалука" која је и власник плинске станице, наредили еколошки инспектори који су дан након инцидента изашли на лице мјеста и утврдили у каквом стању се налази ово постројење.

- Резервоар течног гаса као систем гријања се не користи од 2011. године, и без обзира на то, мора да буде уклоњен из безбједносних разлога. Тренутно не представља опасност по људе јер су вентили заврнути и плин не цури. Конкретан квар није утврђен, јер то није у надлежности еколошке инспекције. Власнику станице није изречена новчана казна - рекли су у Градској управи.

Становница Даница Лукач, која у поменутој улици живи десетак година, каже да су се овом одлуком еколошких инспектора ријешили велике бриге.

- Надамо се да ће надлежни органи до краја спровести одлуку и да ћемо напокон моћи мирно спавати - казала је Лукачева.

Њене комшије кажу да ће коначно одахнути.

- Логично је да се станица уклони јер је годинама нико не користи. Послије отказивања гријања на плин прије неколико година сви смо прешли на струју и сигурно је да се нико неће вратини на, у овом случају, скуп и неисправан гасни систем - рекао је становник ове улице који није желио да се представи.

У Инспекцији за заштиту од пожара, која ради у оквиру Инспектората Републике Српске, кажу да још нису добили пријаву о спорном случају.

- За цурење плина у поменутој улици сазнали смо из медија. Без обзира на то што још нисмо добили пријаву, и наши инспектори ће изаћи на лице мјеста да би утврдили конкретно стање на спорној плинској станици - рекли су у Инспекторату РС.

Грађевински отпад

Мјештани улице Црквена жале се да са власником плинске станице Мирославом Маџарићем имају и других проблема.

- На земљишту преко пута зграде смјестио је грађевински отпад којем ту није мјесто. Змије константно излазе са тог простора, а амброзију не коси годинама - рекла је једна од становница зграде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана