Inkluzivno igralište okupilo djecu u naselju Obilićevo

Vesna Popović
Inkluzivno igralište okupilo djecu u naselju Obilićevo

Banjaluka - Radost mališana u Obilićevu juče nisu mogli da umanje kiša i hladnije vrijeme, jer su "naoružani" kabanicama i osmijehom uživali probajući nove sprave koje su samo za njih postavljene na igralištu u ulici Starine Novaka.

Riječ je o inkluzivnom igralištu pod nazivom "Svako dobro", koje je juče otvoreno, a koje ima sprave prilagođene djeci sa posebnim potrebama i izgrađeno je zahvaljujući donaciji kompanije "Hemofarm". U moru radoznalih mališana bio je i petogodišnji Mihajlo Kecman, koji je rekao da mu kiša nije pokvarila uživanje u igri.

- Sviđaju mi se sve sprave, a pogotovo ljuljaške - rekao je Mihajlo.

U novom kutku za igru uživala je i sedmogodišnja Milica Gajić.

- Igrala sam se na svim spravama, ali ljuljaška mi je najomiljenija. Svaki dan ću dolaziti sa bakom da se igram na ovom igralištu - kazala je Milica.

Gradonačelnik Igor Radojičić  rekao je da je ovo peto igralište sagrađeno od početka godine u okviru akcije Gradske uprave i društveno odgovornih kompanija.

- Jedna od najljepših strana ovog posla jeste kada se završe ovakvi projekti i kada vidite srećne mališane i njihove roditelje. U prilici smo da u saradnji sa društveno odgovornim kompanijama na više područja u gradu obogatimo prostor i djeci damo mogućnost za igru i provođenje slobodnog vremena - kazao je Radojičić i zahvalio kompaniji "Hemofarm" na ovom poklonu mališanima Obilićeva.

Direktor "Hemofarma" Biljana Marković kazala je da svi imaju ista prava i potrebe, ali da često djeca sa poteškoćama u razvoju nemaju iste uslove kao njihovi vršnjaci.

- Nastojali smo da, makar djelimično, ispunimo te uslove i uklonimo barijere sa kojima se neka djeca susreću. Zato smo većinu sprava prilagodili mališanima sa poteškoćama u razvoju, jer nam je želja da djeca od najranijeg doba kroz igru prihvataju i poštuju različitosti - rekla je Markovićeva. Dodala je da je u izgradnju ovog igrališta utrošeno oko 50.000 KM.

Nove lokacije

Igor Radojičić je kazao da je u različitim fazama gradnje i projektovanja još desetak igrališta na nekoliko lokacija u gradu.

- U toku su i pregovori sa još nekoliko kompanija koje žele da se priključe ovoj akciji - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana