Инклузивно игралиште окупило дјецу у насељу Обилићево

Весна Поповић
Инклузивно игралиште окупило дјецу у насељу Обилићево

Бањалука - Радост малишана у Обилићеву јуче нису могли да умање киша и хладније вријеме, јер су "наоружани" кабаницама и осмијехом уживали пробајући нове справе које су само за њих постављене на игралишту у улици Старине Новака.

Ријеч је о инклузивном игралишту под називом "Свако добро", које је јуче отворено, а које има справе прилагођене дјеци са посебним потребама и изграђено је захваљујући донацији компаније "Хемофарм". У мору радозналих малишана био је и петогодишњи Михајло Кецман, који је рекао да му киша није покварила уживање у игри.

- Свиђају ми се све справе, а поготово љуљашке - рекао је Михајло.

У новом кутку за игру уживала је и седмогодишња Милица Гајић.

- Играла сам се на свим справама, али љуљашка ми је најомиљенија. Сваки дан ћу долазити са баком да се играм на овом игралишту - казала је Милица.

Градоначелник Игор Радојичић  рекао је да је ово пето игралиште саграђено од почетка године у оквиру акције Градске управе и друштвено одговорних компанија.

- Једна од најљепших страна овог посла јесте када се заврше овакви пројекти и када видите срећне малишане и њихове родитеље. У прилици смо да у сарадњи са друштвено одговорним компанијама на више подручја у граду обогатимо простор и дјеци дамо могућност за игру и провођење слободног времена - казао је Радојичић и захвалио компанији "Хемофарм" на овом поклону малишанима Обилићева.

Директор "Хемофарма" Биљана Марковић казала је да сви имају иста права и потребе, али да често дјеца са потешкоћама у развоју немају исте услове као њихови вршњаци.

- Настојали смо да, макар дјелимично, испунимо те услове и уклонимо баријере са којима се нека дјеца сусрећу. Зато смо већину справа прилагодили малишанима са потешкоћама у развоју, јер нам је жеља да дјеца од најранијег доба кроз игру прихватају и поштују различитости - рекла је Марковићева. Додала је да је у изградњу овог игралишта утрошено око 50.000 КМ.

Нове локације

Игор Радојичић је казао да је у различитим фазама градње и пројектовања још десетак игралишта на неколико локација у граду.

- У току су и преговори са још неколико компанија које желе да се прикључе овој акцији - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана