Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, za Glas Srpske: Za suštinske promjene potrebna decenija temeljnog rada

Dragana Orlović
Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, za Glas Srpske: Za suštinske promjene potrebna decenija temeljnog rada

Banjaluka je zadržala 22. april u mnogim turbulentnim vremenima i tranzicijama kao svoj Dan grada. To je dan oslobođenja, a svi naši sadašnji i budući projekti i planovi usmjereni su ka razvoju, promociji i boljem životu njenih građana.

Rekao je u intervjuu za “Glas Srpske” gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

- U čast Danu grada ove godine imamo manifestaciju “Proljeće u Banjaluci”, koja će trajati od 10. aprila do 10. juna i nudi više od 100 raznovrsnih kulturnih, sportskih i zabavnih događaja - poručio je Radojičić.

GLAS: Koliko ste ponosni na grad i njegov razvoj?

RADOJIČIĆ: Rođen sam u Banjaluci i ovo je moj grad. U nekim težim vremenima nisam htio otići odavde, već sam tu proveo i ratni period. Radeći posao gradonačelnika dodatno sam spoznao niz problema i razvojnih pitanja za grad, tako da sam srećan zbog svakog novog poslovnog projekta koji bude urađen.

GLAS: Koje kapitalne projekte grad završava ove godine?

RADOJIČIĆ: Teško ću i nabrojati sve u ovoj godini. Završavamo Zeleni most. Tu je niz radova na saobraćajnicama, kao što je Šargovačka ulica, ulica Kralja Aleksandra i spajanje istočnog tranzita. Treba da nastavimo raditi put u Priječanima, a duž istočnog tranzita uradićemo trotoare i biciklističke staze. Tu je i nastavak uređenja “parkića” u centru grada, kao i ukupno od pet do sedam kružnih raskrsnica na različitim lokacijama, uključujući i kružni tok Lauš. Kada je riječ o vodosnabdijevanju, u nekoliko zona u gradu biće nastavak nekoliko krakova “Crnog vrela”, rješavanje visinske zone Česma, vode u Karanovcu i Jagarama, kao i snabdijevanje vodom u nekoliko potkozarskih naselja. Radićemo i kanalizaciju u Vrbanji, Adi i Zelenom viru. Očekujemo da i Krmine dobiju novi društveni dom i rad doma Lauš. Tu je i novi vrtić u Lazarevu, kao i radovi na još desetak škola... Vjerujem da će više od 30 miliona maraka biti uloženo, i to uglavnom, u komunalnu infrastrukturu.

GLAS: Rok za izgradnju Zelenog mosta bio je 15. april, ali on još nije završen. Kada će biti?

RADOJIČIĆ: Zeleni most biće završen ovog proljeća i pušten u funkciju. Naše insistiranje je da to bude kraj maja ili početak juna. Neću ni da kažem sljedeći rok jer produženje roka nije odobreno. Most će biti završen i pušten u funkciju i tada ćemo od početka tog mosta, duž istočnog tranzita, sve preko Banjalučkog polja do “Centruma”, imati jedan veliki novi bulevar.

GLAS: Koliko je još mostova u planu da bude izgrađeno u Banjaluci?

RADOJIČIĆ: Imamo vrlo ambiciozne želje - četiri mosta za pet godina, što se nikada nije ni desilo u istoriji Banjaluke. U decembru 2016. pušten je most kod “Incela”, sada završavamo Zeleni most, a ove godine treba početi izgradnju novog mosta u Toplicama, koji će već iduće godine biti završen. Iduće godine ćemo projektovati i krenuti izgradnju i najvećeg gradskog mosta u Docu. Kapitalni poslovi za grad su da Vrbas bude premošćen sa četiri mosta.

GLAS: U Poslovnoj zoni “Ramići” je 16 firmi. Možemo li očekivati njeno proširenje?

RADOJIČIĆ: Poslovna zona “Ramići” nedavno je popunjena i ostala je samo velika sala u sredini, koja je specifična i za nju je teško pronaći namjenskog kupca. Sve ostale lokacije su prodate i na njima su investitori u različitim fazama gradnje. Uskoro očekujemo da bude puštena u rad još jedna fabrika koja zapošljava oko 200 radnika. Cilj nam je širenje  zone “Ramići” jer ima dovoljno prostora.

Već sada ide i aktiviranje nove industrijske zone kod “Jelšingrada”, završen je regulacioni plan i stiže ponuda prvog bloka za investitore za prodaju lokacija. Mislim da će ove godine pola tih lokacija kod “Jelšingrada” biti u ponudi investitorima, a početkom iduće godine i sve lokacije biće pred investitorima.

GLAS: Koga će Skupština grada imenovati za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje umjesto dosadašnjeg Radenka Laketića?

RADOJIČIĆ: Postali smo rasadnik jer nam republički organi odvedoše kadrove... Naša načelnica Odjeljenja za kulturu postala je ministar prosvjete i kulture, a sada je i načelnik gradskog Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj otišao u “Šume RS”. Prije neki dan pitao sam ljude na kolegijumu - ima li još ko namjeru da ide za ministra ili direktora da nam javi na vrijeme. Šalu na stranu, to mjesto pripada kadru SNSD-a i za desetak dana predložićemo kandidata za ovo mjesto. Riječ je o kompleksnom odjeljenju u kojem se nalazi registar imovine i industrijske zone, strategija razvoja... Dok kadrovska komisija gradskog odbora ne završi sve poslove ne možemo o tome govoriti.

GLAS: Banjaluka je ove godine domaćin prvog Međunarodnog sajma turizma. Na koji način može biti obogaćena turistička ponuda?

RADOJIČIĆ: Turizam je globalno važan element razvoja, ali za Banjaluku nije primarna grana jer nismo ni ljetovalište ni zimovalište. Ipak, jeste jedna od grana u kojoj možemo da napravimo značajan iskorak. U protekle tri godine mnogo smo radili. Od razvijanja avio-saobraćaja, povezanosti autoputevima, povećanja hotelskih kapaciteta, regionalne reklamne kampanje, a tu je i novi regionalni šoping-centar. Vjerujem da još mnogo toga može biti urađeno. Pored kulturno-istorijskih i prirodnih ljepota, tu su i festivali, koji posebno privlače turiste iz regije. Neiskorišćen potencijal je i kongresno-konferencijski turizam, zbog čega trenutno radimo na velikom projektu - novoj multifunkcionalnoj kongresno-konferencijskoj dvorani.

GLAS: Grad stipendira školarce i studente. Mnogi studiraju u inostranstvu. Imate li podatke koliko ih se vrati u Banjaluku nakon školovanja?

RADOJIČIĆ: Nemamo te podatke. Grad godišnje izdvaja oko 1,5 miliona maraka za stipendiranje srednjoškolaca i studenata. Ta sredstva su grantovska i ne obavezuju korisnike na kasniji rad i prijavljivanje.

GLAS: Šta poručujete Banjalučanima povodom Dana grada?

RADOJIČIĆ: Ključna stvar je da se Banjaluka mijenja, a za suštinske i dubinske promjene potrebno je desetak godina temeljnog rada bez eksternih poremećaja. Svaka promjena izaziva strahove, a nerijetko i nerazumijevanje. Veličina tih promjena može se vidjeti tek s određene distance i kada se očisti od dnevne politike i kratkoročnih razmišljanja. Vjerujem da će grad doživjeti ozbiljnu transformaciju. Vodimo barem četiri bloka aktivnosti, jedan je pod naslovom “Banjaluka se gradi” sa niz kapitalnih projekata, drugi blok su festivali, podizanje zabavnog i kulturnog života, gdje spadaju zelenilo, zdrav život... Treći blok, na kojem ćemo posebno insistirati, jeste Banjaluka ljudskog lica, a to su projekti za ranjive kategorije - djecu i ljude trećeg životnog doba. I četvrti blok je rekonstrukcija javne uprave, sanacija javnih preduzeća - gdje smo, evo, već presjekli problem “Toplane”.

Odlazak radne snage

GLAS: Može li se grad i na koji način boriti protiv odliva radne snage?

RADOJIČIĆ: Riječ je o globalnom trendu. Čitav istok Evrope klizi ka Zapadu jer im je potrebna radna snaga i “usisavaju” je iz svog komšiluka. U posljednje dvije godine broj zaposlenih u Banjaluci porastao je za 11 odsto. Istovremeno, broj nezaposlenih opao je za oko 35 odsto, što je dobrim dijelom i rezultat odlaska radne snage, prvenstveno mladih. Već sada ulazimo u ozbiljne probleme sa deficitom radne snage, iako smo grad sa konstantnim prilivom stanovništva.

Gradski prevoz

GLAS: Godinama se govorilo da Banjaluka po uzoru na metropole uvede i druge sisteme javnog prevoza, poput tramvaja i trolejbusa. Da li su ti projekti ostali samo na želji?

RADOJIČIĆ: To je stara predratna priča, koja nije realna. Naše gradske ulice nemaju kapacitet za takvo nešto. Broj vozila u gradu se stalno povećava, i to godišnje za nekoliko hiljada. To se vidi i po saobraćajnicama, zbog čega se trudimo da ulažemo u modernizaciju kružnih tokova i mostove, da bi taj stalni priliv novih vozila i vozača mogao biti praćen. Grad je u užem jezgru izgrađen i nema prostora za proširenje saobraćajnica. 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana