Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке о првих 100 дана свог мандата: Рјешење за Топлану морамо наћи до априла

Свјетлана Ђуричић
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке о првих 100 дана свог мандата: Рјешење за Топлану морамо наћи до априла

Првих сто дана Градска управа је провела у функцији апсолутне подршке "Топлани", а свакодневно покушава да формулише радни, финансијски и технички концепт гријања. Ако до априла не буде усвојена одлука о изградњи новог постројења на дрво, изабран партнер и пројекат, биће проблема наредне сезоне гријања.

Казао је ово у разговору за "Глас Српске" градоначелник Игор Радојичић и додао да ће се "Топлана" у наредним годинама морати реструктурирати и ријешити 80 милиона КМ дуга.

* ГЛАС: Дужност градоначелника преузели сте 9. новембра 2016. Како оцјењујете првих 100 дана Вашег мандата?

РАДОЈИЧИЋ: Доста ствари смо почели. Око 25 одсто циљева зацртаних у програму "Бањалука 2025", је започето, многи су већ и завршени. Осјети се и повећан интерес грађана за обраћање Градској управи у Канцеларији за грађане. Број предмета је удвостручен, а обраћање грађана повећано за 30 одсто. То је несумњив показатељ повећаног повјерења. Од приоритета неки су се сами наметали, попут "Топлане", која је највећа главобоља Градске управе.

* ГЛАС: Да ли сте на путу да ријешите проблем градског гријања и колико је дуг тај пут? Да ли сте, када сте се кандидовали, били свјесни колика је дубиоза у "Топлани"?

РАДОЈИЧИЋ: Свјестан сам био да се ради о великом проблему, али је количина компликација, на дневној основи, непредвидива. Први проблем је текућа сезона. Још нема мазута довољно до краја сезоне. Градска управа је сезону провела у функцији апсолутне подршке предузећу које не може само да послује. Други проблем је финансијско реструктурисање. "Топлана" ће се морати у наредних десет до 20 година реструктурирати, рефинансирати и ријешити 80 милиона КМ дуга. Трећи проблем је системско рјешење гријања у граду. Мораћемо градити ново централно постројење на дрво. Град нема средстава за то, а преговори са ЕБРД-ом, највјероватније нису успјели, тако да смо у фази тражења партнера са којим бисмо ишли у заједничку инвестицију и оптималног правног модела. Ако не будемо имали одлуку и изабраног партнера и пројекат до априла, имаћемо проблем наредне сезоне.

* ГЛАС: Како планирате да Бањалуку учините љепшим и бољим мјестом за живот?

РАДОЈИЧИЋ: Радимо на формално-правном и практичном проширењу индустријске зоне у Рамићима и конципирању нових зона. Трудимо се да у међународним контактима доведемо инвеститоре у град. Приоритет нам је да не будемо само административни центар. Друга теза је отворен град као регионални центар. У том контексту је интензивно развијање контаката, и припрема и кандидовање за пројекте као што је европска престоница културе. Треба да уђемо у припрему новог урбанистичког плана и идемо у ревизију и измјене регулационих планова скоро читаве градске зоне. Важна је и правна борба коју већ три мјесеца водимо за градску имовину, јер је невјероватан број предмета у којима се она оспорава.

* ГЛАС: Недавно је расписан конкурс за рефинансирање дуга "тежак" 73 милиона КМ. На који ће начин бити искоришћен новац и колико ће то релаксирати буџет?

РАДОЈИЧИЋ: Град има стабилне јавне финансије, усвојен буџет за 2017. и све неопходне пратеће програме. Буџет је планиран реалистично, али је важно да покушамо да реструктуришемо дуг града, који износи око 115 милиона КМ. Циљ нам је да 75 милиона КМ градског дуга, који је на врхунцу ове четири године, распоредимо на десет година, тако да умјесто овогодишњег износа од 22 милиона, имамо годишњи износ од 11 милиона КМ у наредних десетак година. Тако ћемо да ослободимо дио средстава за рјешавање комуналних проблема, не за администрацију и плате, већ за приоритете. Мораћемо инвестирати у "Топлану", водоснабдијевање на ширем подручју града, комуналну инфраструктуру, канализацију, мостове, асфалтирање саобраћајница, паркове... Дио ћемо усмјерити у развој индустријских зона.

* ГЛАС: На који начин је могуће привући капитал?

РАДОЈИЧИЋ: Морамо бити свјесни да нисмо тако сјајна и атрактивна локација, јер имамо заправо врло проблематичан геостратешки положај, због сталних криза и сукоба. Свака нова криза, а има их нон-стоп, охлади потенцијалне инвеститоре. То смо видјели кад смо покушали привући инвеститоре за "Топлану". Са сваком кризом се смањивао интерес са стране, и неки од потенцијалних инвеститора су се повукли. Чак и у причи о рефинансирању дуга, у разговору са банкама, имали смо питања типа, како можете гарантовати политичку стабилност за десет година? То даје слику амбијента у којем се мора напорно радити да неког за руку доведете овдје. Имамо домаћих инвеститора и сматрам да њима не посвећујемо довољно пажње.

* ГЛАС: Много путујете и остварујете контакте са првим људима регионалних центара попут Београда, Загреба, Љубљане... Колики значај имају ти контакти за град?

РАДОЈИЧИЋ: Сваки од тих контаката има двојак значај, позиционирање Бањалуке и излазак из изолације, те комуникација са престоницама, од Беча до Скопља. Имамо веома пријатељски одзив. На сваком од тих мјеста се може нешто научити. У Љубљани смо видјели начин организације унутрашње управе, начин функционисања комуналних предузећа, урбанистичко планирање, чистоћу и уређеност града, у Београду примјере јавно-приватних партнерстава, електронске грађевинске дозволе и комуналне дјелатности. Из Новог Сада смо добили искуство који су нам вољни дати у вези са европским престоницама културе и младих, из Загреба искуство у вези са наградом за најбољу туристичку и културну дестинацију у току празника, што је одлично искуство за Туристичку организацију. Из Израела, поред привредних контаката, имамо концепт модернизације интелигентних градова, који нам можда дјелује футуристички, али морамо ићи и у корак са пројектима 21. вијека.

* ГЛАС: Како сте задовољни радом Скупштине града? Шта кажете на осипање појединих одборничких клубова?

РАДОЈИЧИЋ: Веома сам задовољан сарадњом са Скупштином и конструктивним приступом свих одборника. Огроман посао је урађен за 100 дана. Надам се да ће се таква конструктивна атмосфера код позиције и опозиције одржати и даље.

* ГЛАС: Јесте ли разговарали са Зораном Талићем и Татјаном Чичић-Оџаковић након одлуке да напусте ПДП?

РАДОЈИЧИЋ: Након њихове одлуке о напуштању нисмо се сусретали. Више по медијима него у директним разговорима је било видљиво незадовољство, али ја нисам имао информацију да ће се то десити. Желио бих да њих двоје, који су сад независни одборници, и даље дају конструктиван допринос у градској Скупштини.

"Аутопревоз"

* ГЛАС: Које је рјешење за случај спора између града и "Аутопревоза"?

РАДОЈИЧИЋ: То је враћено са Уставног суда БиХ на Виши привредни суд. У том предмету је град тужилац и доказује своје власништво, а тужени је "Аутопревоз". Враћени смо неколико корака уназад, пошто ми треба да доказујемо да је то власништво града. Поступак се води више од десет година. У основи је спор да ли је приватизовано, да ли је замијењена локација Нове за Стару аутобуску станицу. Нажалост, у тих 10-15 година недостају документа, којих више нема тако да се индиректно покушава доказивати власништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана