Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Еко-топлана преузима гријање и дио радника

весна поповић
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Еко-топлана преузима гријање и дио радника

Бањалука - "Еко-топлана" ће преузети гријање града, као и дио запослених постојеће "Топлане". Уколико се појави вишак радника, то питање ће се рјешавати у складу са законом.

Изјавио је то јуче градоначелник Игор Радојичић у паузи засједања Скупштине града.

Подсјетио је да ће у петак на ванредном засједању градског парламента одборници одлучивати о изградњи нове топлане на дрвну сјечку.

- Постојећа "Топлана" ће функционисати са минимумом запослених и имаће уговор са "Еко-топланом" о пословно-техничкој сарадњи јер ће се њени поједини ресурси и даље користити, као што су мини-топлане на Старчевици и Кочићевом вијенцу - рекао је Радојичић.

Иначе, одборници су јуче разматрали приједлог одлуке о висини накнаде за коришћење земљишта за постављање кабловске канализације. Предвиђена ја наплата од 0,10 КМ по дужном метру новопостављене инсталације.

- Прописујемо трасе, цијену и процедуру коме се подноси захтјев за постављање нове мреже. Одлука о којој је на овом засједању расправљано се доноси да би замијенила постојећу из 2015. године, која је потпуно неспроводива. Најбољи доказ за то­ је да град по том основу није наплатио ниједну КМ прихода до сада - појаснио је Радојичић.

Навео је да предвиђена накнада од 0,10 КМ по дужном метру постављања нове кабловске канализације већ постоји и уредно се наплаћује у другим градовима, као што је Бијељина.

Истакао је да се приједлог ове одлуке не односи на наплату накнаде за већ изграђену мрежу.

- То питање ће бити регулисано посебном одлуком Скупштине града у којој ће бити одређен износ паушала који ће оператери у таквим ситуацијама морати да плате. Било би логично да и од њих наплаћујемо накнаду по дужном метру већ постојеће кабловске канализације, међутим, већина или готово сва се налази у процесу легализације те мреже. Не можемо од њих на тај начин наплаћивати накнаду јер не знамо тачно колика је дужина тих мрежа. Док год се процес легализације не заврши, не можемо одредити паушал који ћемо наплаћивати - рекао је Радојичић, али није желио да прецизира колико би то могло износити.

Коментаришући расправу о овој тачки дневног реда Радојичић је рекао да је било пуно неразумијевања и погрешног схватања. 

Независни одборник Зоран Талић сматра да неће бити спроводива  када је у питању наплата и да неће постићи жељени финансијски ефекат када је у питању прилив новца у буџет града. Талић је предложио да се ова одлука скине са дневног реда, али није добио подршку одборника.

Одборник СДС-а Љубо Нинковић сматра да је одлука из 2015. године нудила другачија рјешења.

- У њој су цијене одређене по зонама, док је у овој коју разматрамо јединствена за цијели град - казао је Нинковић.

Старчевица

Одборници су јуче расправљали и о иницијативи за измјену дијела Регулационог плана Старчевица, за који су Комисија за просторно уређење и градоначелник дали негативно мишљење. Игор Радојичић је рекао да постојећим регулационим планом није предвиђено да се на том земљишту граде нови стамбени објекти.

- Дато је негативно мишљење да се на падини, на којој се грађани зими воле санкати и скијати, граде стамбени објекти. Осим заштите површине, постоје и геолошки разлози, због структуре земљишта - истакао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана