Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluka: Moderan i razvijen grad privlači turiste i investitore

Aleksandar Stojanović
Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluka: Moderan i razvijen grad privlači turiste i investitore

Banjaluka - Banjaluka je moderan, transformisan i razvijen grad i predstavlja ne samo najveći grad Srpske, nego i regionalni centar, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić sumirajući rezultate rada u protekle dvije godine.

Na početku svog mandata Radojičić je s aktuelnom Gradskom upravom predstavio program “Banjaluka 2025.” u kojem je postavljeno 88 ciljeva i zadataka. Do danas su 22 potpuno završena, a 39 ih je u različitim fazama realizacije, što predstavlja 69 odsto desetogodišnjeg programa.

Kada je formirana Gradska uprava, pred novoizabrane načelnike postavljeno je 36 projekata iz različitih oblasti, od kojih je na polovini mandata već realizovano 11, pet je pri kraju, a još 17 je u toku realizacije.

Rad gradonačelnika pozitivno je ocijenilo 71 odsto Banjalučana, dok dvije trećine sugrađana podržava promjene koje se dešavaju u posljednje dvije godine. Ovo je pokazalo istraživanje javnog mnjenja, sprovedeno povodom dvogodišnjice rada gradske administracije. Prema rezultatima ovog istraživanja, koje je juče predstavio Radojičić, najbolje su ocijenjene promjene u saobraćajnoj infrastrukturi.

- Čak 21 odsto građana smatra da je gradnja kružnih tokova najpozitivnija promjena, a visoke ocjene anketiranih dobila je i akcija izgradnje igrališta u kojoj je izgrađeno njih 19, a do kraja godine se očekuju još dva - rekao je Radojičić.

Takvi rezultati istraživanja, prema riječima gradonačelnika, potvrda su kvaliteta rada i podstrek za buduće djelovanje. Radojičić je naglasio da je dugoročna vizija Banjaluke kao modernog, transformisanog i razvijenog grada, odnosno regionalnog centra u koji se dolazi i turistički, ali i da se investira.

- Gradska uprava je u protekle dvije godine uradila veoma mnogo na transformaciji grada, odnosno realizovali smo većinu planiranih ciljeva. Naravno, realni život svaki dan donosi nove zadatke i prioritete, a nastojimo da i sa te strane operativno reagujemo na ono što građani traže od nas - zaključio je on.

Odgovarajući na pitanje da li planira da se kandiduje za drugi mandat, Radojičić je rekao da su dosadašnji rezultati pozitivni i da su iskustva pozitivna.

- Politički koalicija djeluje homogeno, imamo vrlo visoku podršku u Skupštini grada, skupštinska većina je u ovom momentu 24 od 31 odbornika, prema tome postoje realne pretpostavke da nastavimo da radimo i poslije 2020. godine - naglasio je Radojičić.

Turističko mjesto

Igor Radojičić je rekao da je Banjaluka značajno popravila broj gostiju i noćenja i niz parametara koji omogućavaju status turističkog mjesta i u formalnom smislu.

On je naglasio da se dodatni posjetioci u taj grad nastoje privući “blokovima događaja”, kao što su “Proljeće u Banjaluci”, te predstojeća zimska sezona koja je ispunjena bogatim sadržajima u okviru “Zime u Banjaluci”.

- Imamo tri nove linije sa banjalučkog aerodroma, što je riješilo jedan od najvećih problema sa kojima se susrećemo, a to je kako da turisti dođu do Banjaluke - dodao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana