Игор Радојичић: „Живота и посла има - и послије избора”

ELTA TV
Игор Радојичић: „Живота и посла има - и послије избора”

Бањалука – „Или имате новца у градској каси или немате. Ми све своје обавезе плаћамо. Немамо кашњења ни према добављачима ни према извођачима. Ипак, првих шест мјесеци нису релевантни у смислу многобројних пројекта, јер је најчешће у првом и другом кварталу то вријеме у којем се почињу реализовати пројекти. Рекао је ово градоначелник Бањалуке Игор Радојичић гостујући у емисији Бањалучка хроника на Елта телевизији.

„Да не урекнем, стање у каси је добро. Прошлу годину смо завршили са суфицитом од 9 милиона КМ и поред пуно послоа које смо радили у овом граду. Тај суфицит из прошле године је искориштен за многе друге пројекте у овој години. У првих шест мјесеци ове године остварили смо суфицит од 12 милиона КМ. То су све чисте цифре. Ипак, тек крајем године моћи ће да се сведу рачуни. Све оно што се ове године ради, покривено је са новцем и са буџетом. Вјерујем да ћемо на крају године имати позитиван финансијски резултат”, истиче градоначелник Бањалуке

Радојичић наводи како се пуно пројеката трентуно реализује.  Ипак, проблем код свих, а нарочито оних који се тичу инфраструктуре јесте недостатак квалификоване радне снаге. И то брине. 

„Видљив је недостатак радне снаге, поготово код грађевинске оперативе. Мало која фирма се одлучује да прихвати више послова. Задњих пар дана имали смо неколико јавних позива који су пали, јер се нико није јавио. За водовод Рекавице - Бањица нико се није јавио, као ни за канализацију на  Лауш. Ти тендери се понављају. Ући ће у јесен или и зиму. Обим посла је изузетно велик у овој години. Само 18 водовода, 19 школа, 6 кружних раскрсница, доста километара путева, један мост, спортска дворана на мјесту некадашњег Шопинг центра, Бански двор, четири вртића и још много тога. С друге стране, расту цијене. Расте цијена радне снаге. Сада се нама на тендерима јављају знатно веће цијене од оних последњих. То је велики проблем”, закључује Радојичић.

Говорећи о реализованим пројектима као и оним који нас тек очекују, Радојичић као најрупнији издваја изградњу Зеленог моста. Радови су у току. Рок за завршетак радова је крај године. Поред тога, ове године се  ради се и на изградњи неколико кружних раксрсница.

„Шест кружних ракрсница, можда чак и седам. Чека се завршетак тендера за кружни ток код Делта Шопинга а након тога слиједи тендер за кружни ток код Сирана на Лаушу. Мислим да ћемо до краја године имати и седми тендер, а то је кружна раскрсница изнад СУПА и Суда. Поред тога, ради се и на низу самих саобраћајница. Ових дана чекамо тендер за наставак Источног транзита. То је посао који ове године морамо радити. У току су радови у Чесми, у Улици Петра Великог, ту смо имали доста проблема, и до краја септембра треба да буду завршени. Завршен је и пут у Пријечанима. Слиједи нам до краја године почетак радова и јавни тендер пута у Шарговцу у вриједности од милион КМ. Са Путевима РС имамо расправу око пута за Чокоре. Уз све то, има још низ мањих саобраћајница, отприлике њих тринаест”, додаје градоначелник.

Ради се и на 18 водовода у граду Бањалуци. Највиажнији пројекат је свакако – Црно врело, истиче први човјек града.   „Вода са Црног врела могла би потећи у наредних 10 дана.То је највећи посао. Идући година имамо десетине километара водоводне мреже, све до Приједора.”

Осим на инфраструктури, пуно се  ради се на просторном планирању истиче бањалучки градоначелник. Најатрактивније подручје које је свакао привукло велику пажњу јесте ужи центар града Бањалука. Поновљени нацрт је усвојен на посљедњој, 25. сједници Скупштине града.

„Са њим сам још више задовољан. Било је доста корисних приједлога са јавне расправе. Људи се највише буне на бетонирање. Жеља нам је да до краја године усвојимо коначан регулациони план. Оно што би наредних година требало да буде највидљивије је једна урбана трансформација самог центра града, која би се протезала од Старе аутобуске станице, преко паркинга код Музеја Савремене Умјетности, преко Храма и споменика Бану Милосављевићу, до новог споменика борцима одбрамбено – отаџбинског рата. То би била велика урбана трансформација. Циљ је да се добије што више пјешачких зона, зелених површина, паркова, да добијемо више кружних токова”, истиче градоначелник Бањалуке.  

Ова градска администрација покушава ријешити и проблем изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода. Радиће се, по свему судећи, фазно, истиче бањалучки градоначелник.

„Идејни пројекат рјешења канализације у граду Бањалуци, процјењује се на 100 милиона КМ, са градњом великог постројења у Трапистима, које би вршило прераду и само одржавање тог постројења. То су изузетно скупа постројења за предау, а скупо је и њихово одржавање. И они који направе, као што је Бихаћ и Мостар имају великих финансијских проблема у одржавању. Сада разматрамо да ли је то могуће разбити на подсистеме, јер тај један мегасистем је прекску”

Одговарајући на питање какав је његов став, и став Градске управе, на планирану градњу Хидроелектрана на Врбасу, конкретно ХЕ Крупа ниска, чему се жестоко успротивио невладин сектор, бањалучки градоначелник одговара:  Свој коначан став Градска администрација није још дала. И додаје:

„Мишљења су подјељена. Једни су дали сагласност, други не. Са аспекта енергетске одрживости постоји мног оправданих разлога да се граде нови енергетски објекти на овом простору. Са друге стране, сви они који се баве заштитом животне околине су изричито против, јер се нарушава режим воде, нарушава се природно станиште биљног и животињског свијета, нарушава се систем вјетрова, те долази до промјена микроклиме. Имате два скупа мишљења.”

Гостујући у Бањалучкој хроници ЕЛТА ТВ, Радојичић истиче да се тренутно санира или већ санирано,  чак 19 школских објеката, да се ради се на изградњи нових вртића, а настављена је и једна од љепших акција зградње и адаптације дјечијих игралишта. Све то велики су пројекти.

Говорећи о тренутној безбједносној ситуацији у граду, бањалучки градоначеленик је позвао на смиривање страсти. 

„Ја бих замолио грађане да издрже изборну кампању. Свака изборна кампања је слична, али ова је специфична јер су дигнуте безбједносне тензије. Никоме ко воли Бањалуку није у циљу да угрози безбједностно стање. Према томе, погоршање безбједносне ситуације  не смије бити у интересу ниједном политичком субјекту који жели добро Бањалуци. Оно што је видљиво јесте да се дешава низ, наизглед неповезаних инцидента, који се усложњавају у овом мјесецу и уназад мјесец дана. Ја могу позвати грађане да остану безбједносно стабилни и да не одговарају на ничије провокације. Било какав немир у граду може оставити на дугорочне посљедице. Не дао Бог да се још некоме нешто деси, јер посљедице остају трајне. Догађај око смрти младог Драгичевића је трагична ствар која има посљедице у самом граду. Нерјешавањем овог случаја, непомјерање с мјеста у истрази, је несумњиво оставило врло дубок утисак у граду, код бањалучана, довело до мног сумњи, до много коментара. Велика је одговорност истражних органа и органа полиције да одговоре на све ово”, закључује Радојичић додајући да као врло добра вијест звуче прве потези  на рјешавању случаја напада на новинара Владимира Ковачевића.

Он је на крају, најавио да за октобарско засједање, градска администрација припрема приједлог оснивања   Форума за безбједност грађана као тијела за сарадњу грађана са институцијама. Ту ће бити укључен активно и невладин сектор, рекао је Радојичић додајући да се паралелно са МУП-ом ради на реализацији пројекта појачаног видео надзора у граду, на безбједносно важним локацијама, попут тргова и школа. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана